Breaking News
Home » Pesteri » Peștera din Valea Cobășelului – Bistrita Nasaud
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-3989_1

Peștera din Valea Cobășelului – Bistrita Nasaud

Peștera din Valea Cobășelului – Bistrita Nasaud

Se pare că munţii Rodnei au fost foarte productivi din punct de vedere al peşterilor pe care le găzduiesc. Par să fie un fel de schweitzer al munţilor României la câte grote pot fi explorate în zona aceasta.

Una dintre acestea este şi Peştera Cobăşel. Date despre locaţia peşterii sunt atât de multe încât şi cei care nu au mai vizitat-o până acum simt că pot pune degetul pe ea.

Aşa că dacă vreţi să ajungeţi la această peşteră tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi în Valea Cobăşel, pe versantul stâng. Această zonă este la vreo 6 kilometri de localitatea Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud. Este, de fapt, cu câteva zeci de metri mai sus de pârâul Râsului.

Peştera Cobăşel are o lungime de 570 de metri şi se poate lăuda şi cu o denivelare de vreo 30 de metri.

Peştera este deja inclusă în Parcul Naţional Munţii Rodnei, în zona de conservare specială. În plus, chiar dacă are o suprafaţă de doar un hectar, aceasta a fost inclusă în categoria a treia a Uniunii Internaţionale pentru Conservare a Naturii.

Potrivit datelor publicate de specialişti, Peştera Cobăşel datează din era precambriană. Iată şi câteva date mai tehnice pentru profani. Formaţiunea are o serie de septe parietale şi de tavan, din care se înţelege că sunt destul de multe forme de coroziune.

Dacă vreţi să exploraţi peştera, trebuie să ştiţi că ea este deja locuită de mai multe specii de lilieci care au fost monitorizaţi şi identificaţi de specialiştii români. Aşa că, dacă vreţi neapărat o vizită, fie că este iarnă sau vară, puteţi avea şansa să urmăriţi coloniile de iernare sau chiar pe cele de adăpostire temporară. Acest lucru nu se poate realiza decât dacă anunţaţi înainte Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Vizitele în această peşteră nu se fac decât sub atenta supraveghere a unui angajat al Administraţiei. În plus, va trebui să aveţi echipament adaptat pentru astfel de excursii, care să includă evident şi o lanternă.

Parcul Naţional Munţii Rodnei are peste 45.000 de hectare de arie naturală protejată, dintre care vreo 3.000 au fost declarate Rezervaţie a Biosferei. Dacă ajungeţi în această zonă, nu aveţi cum să vă plictisiţi şi la fiecare pas puteţi vedea peşteri, chei , creste sau poieni cu flori.

Sursa: http://www.transilvania-magica.ro/location/pestera-cobasel

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.