Breaking News
Home » Pesteri » Peștera Coiba Mare- Alba
GEKO's WorkGroup Inc.
img_8627_ddd_16_05_2011

Peștera Coiba Mare- Alba

Peștera Coiba Mare- Alba

Pestera Coiba Mare are cel mai mare portal de pestera din Romania, dimensiunea acesteia se poate compara doar cu portalul Cetatilor Ponorului . Accesul la pestera se face usor, pentru a o vizita aveti nevoie de surse de lumina. Accesibila tot timpul anului insa in perioade ploioase nu este recomandata vizitarea ei, datorita posibilitatii inundarii pasajelor stramte si imposibilitatea iesirii din pestera pana la ape mai mici. Pentru vizitarea intregii pesteri aveti nevoie de echipament de speologie datorita lacurilor si cascadelor subterane.

Portalul pesterii are : 47 metri inaltime si 74 de metri latime.
Este o pestera cu o lungime totala de 5050 metri si cuprinde un labirint de galerii fosile, situate la nivele diferite, de o parte si de alta a galeriei active, în sectorul de la intrare (Bleahu, 1981; Cocean, 1995; Vălena, 1977).

Accesul în interiorul pesterii este posibil doar pana  in prima sala, numita Sala Mare, a carei dimensiune nu dezminte proportiile portalului de la intrare. Aceasta se ingusteaza repede spre fund, formand un orificiu care pe o distană de 5 m masoară circa 50 cm în diametru. De aici, accesul este posibil doar celor experimentati în astfel de explorari; si dotati cu echipament special.

Apele ce se pierd în întunericul peşterii ies la lumina zilei prin Izbucul Tauzului la cativa kilometri în aval.

Cum ajung la Pestera Coiba Mare?

Pestera se gaseste in statiunea turistica Arieseni, in satul Casa de piatra.

Pentru a ajunge la pestera plecand din Arieseni urmati DN75 pana in centrul comunei Garda de sus, apoi urmati drumul comunal din stanga circa 12 km pana in satul Casa de piatra.

Dupa ce treceti de case pe drumul principal o sa gasiti un mic indicator ce va arata sa coborati spre Coiba Mare.

Ce pot vizita in apropierea Pesterii Coiba Mare?

Ghetarul de la Vartop sau Pestera Minunata se afla la 30 de minute, pentru a o vizita trebuie sa luati lagatura cu ghidul pesterii pe care-l gasiti in satul Casa de Piatra.

Izbucul Tauzului este un adevarat rau ce izvoraste de sub Piatra Tauzului. Aici ies la lumina apele ce au intrat in subteran prin pesterile Coiba Mare si Coiba Mica.

Coiba mica este in imediata apropiere a Coibei Mari, este mult mai mica. In perioada de primavara la intrare in aceasta pestera se formeaza un adevarat lac iar in restul timpului langa pestera veti gasi o cascada.

Izbucul Cotetul Dobrestilor aduce la suprafata apele pierdute in subteran in platoul Ghetar.

Ce trasee de o zi pot face care sa includa Coiba Mare?

  • Arieseni – Garda de sus – Izbucul Cotetul Dobrestilor – Izbucul Tauzului – Pestera Coiba Mare – Pestera Coiba Mica – Pestera Ghetarul Vartop – retur
  • Arieseni – Garda de sus – Biserica Sf. Ioan Botezadorul – Pestera Poarta lui Ionele – Cheile Ordancusii – Ghetarul Scarisoara -Izbucul Cotetul Dobrestilor – Izbucul Tauz – Pestera Coiba Mare – Pestera Coiba Mica – Pestera Ghetarul Vartop – retur

Sursa: http://www.arieseni.pro/9-arieseni-obiective-turistice/76-pestera-coiba-mare-arieseni

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Peştera Zeicului- Hunedoara

Peștera Zeicului- Hunedoara Peștera Zeicului se află în Munții Retezat, Județul Hunedoara, pe râul Jiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.