Breaking News
Home » Rezervatii » Lacuri » Lacul Vaduri- Neamt
GEKO's WorkGroup Inc.
08-lacul-vaduri

Lacul Vaduri- Neamt

Lacul Vaduri- Neamt

Din punct de vedere geografic lacul Vaduri este situat la o altitudine de 350 m, pe sectorul de vale transversala a Bistritei avand la nord Muntii Stanisoarei si la sud Muntii Gosmanu. Este un lac de acumulare format in anul 1966 cu scopul producerii de energie electrica. In prezent, apartine domeniului si este exploatat de S.C. Hidroelectrica S.A. Sucursala Hidrocentrale Bistrita “Piatra Neamt”.

Lacul Vaduri a fost desemnat prin Hotararea de Guvern nr 2151 din 30 noiembrie 2004 arie de protectie speciala avifaunistica. Cu o suprafata de 119 ha, lacul Vaduri este amplasat in judetul Neamt, avand in amonte localitatile Preluca si Pangaracior, iar in aval localitatea Vadurele. Alaturi de lacul Pangarati, acesta este printre primele lacuri de acumulare realizate pe raul Bistrita si reprezinta o zona importanta pentru pasarile ce se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic.

Acest lac ofera conditii favorabile de hrana si adapost necesare iernatului pentru numeroase specii de pasari migratoare. In ultimii ani pe acest lac si-au stabilit cartier de iarna specii ca: lebada de vara, rata mare, rata sunatoare si corcodel mic. Alaturi de acestea pe luciul apei au fost observate si exemplare de rata sulitar, rata rosie, rata cu cap castaniu dar si cea mai mare populatie de lebada de iarna care a iernat aici.

Lacul Vaduri impreuna cu lacul Pangarati reprezinta o veriga importanta in  pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica in continental European motiv pentru care aici sunt protejate numeroase specii floristice si faunistice unicate.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/11/lacul-vaduri-judetul-neamt/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

lacul-ursu

Lacul Ursu- Mures

Lacul Ursu- Mures Lacul Ursu se găseşte la Sovata, teritoriu aparţinând din punct de vedere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.