Breaking News
Home » Rezervatii » Lacuri » Lacul Snagov- Ilfov
GEKO's WorkGroup Inc.
Lacul-Snagov-cu-insula-by-adrianexcelent

Lacul Snagov- Ilfov

Lacul Snagov- Ilfov

Snagovul este cel mai mare lac din Romania (dupa Razelm): 16 km lungime, latime maxima de circa 400m, adancime maxima de 9-11m, supfarata de circa 600ha.

Timp de peste 70 de ani (pana prin 1982 cand Ceausescu a limitat drastic accesul in zona) Snagovul era destinatia preferata pentru ploiesteni si bucuresteni. Prin anii 1970 intr-o zi de duminica veneau intre 7-11.000 de persoane iar in perioada interbelica, chiar si 20.000 de persoane.
In prezent infrastructura turistica este mult redusa si a intreaga zona este utilizata pentru vile de vacanta, din care putine sunt folosite curent in regim rezidential.

Este cel mai pitoresc , fiind cel mai pitoresc dintre atractiile turistice din zona, a carui frumusete este intregita de padurile inconjuratoare. Este un liman fluvial al raului Ialomita. Suprafata lui este de circa 600ha, lungimea de 16 km, iar adancimea maxima de 9 m (cel mai adanc lac din Campia Romana).
Colectarea apei in lac se face din panza de ape subterane si doar in mica masura din apele de ploaie si zapada. De aceea nivelul apei din lacul Snagov este constant, cu exceptia primaverii si, adesea, a toamnei.
Forma lacului este alungita si foarte sinuoasa, cu multe golfuri, in partea din avale aflandu-se o insula pe care se gaseste manastirea Snagov.

Fauna si Flora
Biodiversitatea zonei umede Snagov contine circa 4200 de specii de fauna si flora din care circa 120 de specii sunt protejate prin lege iar 42 reprezinta chiar specii din lista rosie.

Totodata, Snagovul se afla in culoarul de migratie a pasarilor calatoare astfel ca fata de circa 165 de pasari care cuibaresc in zona, cu speciile calatoare, numarul total de pasari ce pot fi vazute la Snagov ajunge la circa 385. Dintre acestea circa 48 sunt protejate.

In 1952 a fost creata Rezervatia Complexa Snagov, iar o suprafata de 100 ha (Aria naturala protejata “Lacul Snagov” – ANPLS) a fost declarata rezervatie naturala prin legea nr 5/2000 privind amenajarea teritoriului national (sectiunea III Arii protejate)  pentru protejarea faunei si a florei care se dezvolta aici. Mai multe detalii la Zone Protejate si Biodiversitate. Inventarierile curente au identificat si 3 habitate ce necesita protectie precum si nevoia de extindere urgenta a protectiei la nivelul intregului lac.

Pe malurile lacului in afara de stuf si papura (cu important rol de filtrare a apei) se gasesc si nuferii albi si galbeni (protejati prin lege) precum si specia invaziva: lotusul indian (floare roz) – ce trebuie de urgenta eliminata.

In micile golfuri formate in unele locuri ale malurilor se formeaza plaurii (un fel de saltele plutitoare care ating uneori o grosime de pana la un metru si jumatate). Acesta, cunoscut mai ales in Delta Dunarii, este o patura plutitoare formata din radacinile si rizoamele vechi ale stufului, impletite intre ele ca intr-o plasa deasa peste care se depune pamantul si pe care creste stuf verde. Uneori acesti plauri sunt atat de solizi si de mari incat pot suporta greutatea catorva oameni sau a unei colibe.

Fauna piscicola (care atrage numerosi pescari amatori) se remarca prin existenta a 16 specii de pesti: oblete, rosioara, balos, platica, crap, caracuda, caras, lin, doua specii de guvizi, tipar, biban, biban soare, stiuca, salau, somn. Aceasta fauna piscicola isi gaseste un ascunzis bun in stuful de la maluri si bradisul de la maluri si de pe fundul lacului si sub portiunile de plaur care acopera lacul in zonele retrase.
Aici au fost pescuite exemplare care reprezinta adevarate recorduri: platica de 28 kg, somn de 90 si 150 kg, crap de 32 kg, stiuca de 16 kg.

Alte specii importante de fauna: vidra, sarpele de apa, broasca testoasa.

Amenajari
Pe malurile lacului (in zona de halaj – care chiar daca este proprietate privata, prin lege ramane de utilizare publica), in prezent se afla multe debarcadere, garaje si foisoare care nu intrunesc cerintele de constructii provizorii si care vor fi inlocuite cu platforme plutitoare, modulare, ecologice.
Destufizarile facute, betonarile de mal si escavarile – vor necesita interventii de refacere.

Sporturi nautice
In sezonul cald, pe lacul Snagov se desfasoara antrenamente si se organizeaza intreceri nationale si chiar internationale de canotaj. Exista 4 baze sportive si sute de sportivi, de peste 80 de ani – s-au antrenat si au concurat pe acest lac. Lunga traditie este prezentata in singura colectie tematica si vizuala din Romania, aflata la sediul Fundatiei Snagov (peste 40 de planse A4).

Pescarii
Sportivi pot pescui pe lacul Snagov in afara ariei protejate (la o distanta minima de 500 metri in amonte si aval fata de aceasta). In prezent nu mai beneficiaza de cazare si inchiriere de echipament sportiv (si barci) de la cabana Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (care era asezata pe malul vestic, peste lac de satul Ghermanesti).

Sursa: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=42

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

08-lacul-vaduri

Lacul Vaduri- Neamt

Lacul Vaduri- Neamt Din punct de vedere geografic lacul Vaduri este situat la o altitudine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.