Breaking News
Home » Rezervatii » Lacuri » Lacul Rodeanu-Ialomita
GEKO's WorkGroup Inc.
normal_IMG_6376

Lacul Rodeanu-Ialomita

Lacul Rodeanu-Ialomita

In coltul sud-vestic al teritoriului comunei Jilavele, la cca 1.5 km vest de satul Slatioarele, se afla lacul Rodeanu (sau Rudeanu). Acesta se afla intr-o bucla de meandru incatusat la contactul luncii Prahovei cu campul Salciile – Jilavele de la nord si nord-est. Lacul nu are un bazin de receptie, sursele sale de alimentare fiind apele de precipitatii si din izvoare.

In anii secetosi salinitatea se intensifica, ajungand la 25 gr/l. In anii cu precipitatii abundente, salinitatea se reduce la 6 gr/l. Lacul are forma aproape circulara cu diametrul de cca 1.1 km, iar adancimea sa variaza intre 0.2-1.5 m.

Pe fundul lacului se afla un orizont cu namol, care in trecut era folosit de locuitorii satelor vecine: Slatioarele, Jilavele, Salciile, Adancata, Ciorani sau Maia, in tratarea anumitor afectiuni.

Din observatiile efectuate de Societatea Ornitologica Romana, in zona Lacului Rodeanu si in zona limitrofa acestuia, numarul speciilor de pasari identificate este de 45, dupa incadrarea in categoriile specificate in anexele Legii nr 462/2001 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, rezultand urmatoarea situatie:

– 11 specii de pasari a caror conservare necesita desemnarea ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica, din care amintim: starc  pitic   (Ixobrychus  minutus), starc de noapte (Nycticorax nycticorax), starc cenusiu (Ardea cinerea), cioc intors (Recurvirostra avosetta), piciorong  (Himantopus  himantopus), Fluierar de mlastina (Tringa glareola), si altele.

– 20 specii de pasari a caror conservare necesita o protectie stricta, din care amintim: corcodelul mare (Podiceps cristatus), corcodelul mic (Tachybaptus rufficollis), prundaras gulerat mic  (Charadrius dubius), Lacarul mare ( Acrocephalus  arundinaceus), lacarul de stuf (Acrocephalus cirpaceus) cucul (Cuculus canorus), codobatura alba (Motacilla  alba) si altele (alaturam lista conform anexei 4);

– 16 specii de pasari de interes comunitar a caror prelevare din natura si exploatare fac obiectul masurilor de management, cum sunt: gasca de vara (Anser anser), garlita  mare  (Anser  albifrons), rata mare (Anas platyrhynchos), rata cu cap castaniu (Aythya ferina), cormoran mare (Phalacrocorax carbo), potarniche (Perdix  perdix), lisita (Fulica atra), si altele );

Lacul Rodeanu este un important sit de hranire al pasarilor de apa, in particular pentru rate si pasari de pasaj care ierneaza aici.

Sursa: http://www.cazarelapensiune.ro/jilavele/obiective-turistice-jilavele/aria-de-protectie-speciala-avifaunistica-lacul-rodeanu-

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

08-lacul-vaduri

Lacul Vaduri- Neamt

Lacul Vaduri- Neamt Din punct de vedere geografic lacul Vaduri este situat la o altitudine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.