Breaking News
Home » Rezervatii » Lacuri » Lacul Cuejdel- Neamt
GEKO's WorkGroup Inc.
4

Lacul Cuejdel- Neamt

Lacul Cuejdel- Neamt

Lacul Cuejdel sau Lacul Crucii e cel mai mare lac de baraj natural din Europa, avand o suprafata de aproximativ 150 ha si o adancime medie de 10 m, un volum de apa de 1.000.000 mc si e in permanenta crestere. Barajul are 30 m inaltime si 100 m lungime, in aval formandu-se alte patru lacuri mici. Lacul  Cuejdel s-a format in urma unor alunecari de teren succesive (1978-1991) pe cursul Cuejdelului, la baza Culmii Munticelu.

Pana nu demult, pentru nemteni si restul Romaniei, Lacul Cuejdel, cel mai mare lac de baraj natural din tara, a fost o zona complet necunoscuta. si aceasta nu pentru ca oamenii de stiinta nu ar fi avut in vedere importanta zonei lacul Cuejdel, format prin alunecare de teren in 1978, in analiza primului stadiu de formare al ecosistemului lacustru. Repetatele sesizari ale cercetatorilor cu privire la importanta protejarii zonei Lacul Cuejdel au facut, de altfel, posibila transfomarea zonei lacul Cuejdel in rezervatie naturala in anul 2004., prin hotarare guvernamentala.

Pe drumul de la Piatra-Neamt spre Tg. Neamt, la cativa kilometri de sosea spre Cracaul Negru, prin padure, se ajunge la Lacul Cuejdel, in mijlocul caruia se vad mii de cioturi de copaci uscati, amintind inca de vechea padure ce se intindea candva peste aceste meleaguri.

Aceasta recunoastere s-a materializat prin semnarea contractului cadru de finantare a celor patru proiecte cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Astfel, Primariei Piatra Neamt i-a fost alocata in Sedinta de Guvern din luna noiembrie a anului trecut suma de 2,57 milioane de lei noi in vederea pregatirii documentatiilor tehnico economice aferente celor patru proiecte. In baza contractelor cadru incheiate, primaria pietreana va primi de la Ministerul Dezvoltarii un avans in limita a 30 la suta din valoarea fiecarui contract, iar restul sumelor vor fi solicitate periodic de catre primarie, in baza decontului de cheltuieli. Contributia financiara din bugetul local in realizarea acestor obiective va fi de doar 2%, in timp ce 13% constituie contributia de la bugetul de stat, iar 85% din valoarea totala o reprezinta banii europeni.
In cazul proiectului de investitie “Amenajarea in scop turistic a ariei naturale protejate lacul Cuejdel” din comuna Garcina s-a impus incheierea unui parteneriat. Partenerii primariei sunt Consiliul Judetean Neamt si Consiliul Local al comunei Garcina, iar primaria pietreana e beneficiarul proiecului de investitii. In calitatea sa de beneficiar al proiectului de investitii, Primaria Piatra Neamt are obligatia de a organiza procedurile de achizitii publice pentru atribuirea contractului de servicii privind elaborarea si revizuirea, daca e cazul, a documentatiilor tehnico economice. Tot ca sarcina a municipalitatii se constituie si incheierea contractului de servicii, implementarea acestuia sau efectuarea platilor. De asemenea, primaria trebuie sa prevada in bugetul propriu sumele necesare realizarii investitiei, sa asigure obtinerea finantarii investitiei si sa implementeze proiectul.  Lacul Cuejdel e cel mai mare lac de baraj natural din Romania, iar daca acest lucru e mai putin cunoscut se datoreaza tocmai faptului ca zona Lacul Cuejdel e neamenajata ca obiectiv turistic. Proiectul privind amenajarea zonei Lacul Cuejdel isi propune insa atat protejarea si punerea in valoare a acestei zone “Lacul Cuejdel”, recunoscute pentru frumusetea sa, insa si cresterea economica a activitatilor turistice. La finalul proiectului, zona lacul Cuejdel va beneficia de drumuri de acces, de o zona de campare, trasee de drumetie si in mod evident de toate lucrarile tehnico-edilitare ce se impun pentru a se asigura functionalitatea acestei infrastructuri de turism. Durata acestui proiect este de 24 de luni, iar valoarea sa este de 5 milioane si jumatate de euro. Suma din bugetul local e de 110.00 de euro, 715.000 de euro vin de la bugetul de stat iar restul de 4.675.000 de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile.

Sursa: http://cuejdel.ro/   

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

08-lacul-vaduri

Lacul Vaduri- Neamt

Lacul Vaduri- Neamt Din punct de vedere geografic lacul Vaduri este situat la o altitudine …

One comment

  1. Fotografii realizate de Lucian Ciobanu (FotoLucian ) As fi apreciat daca mi-ati fi cerut acordul.Multumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.