Parcul Natural Platoul Mehedinți- Gorj, Mehedinti
Geoparcul Platoul Mehedinți este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural), situat pe teritoriul administrativ al județelor Gorj (5 %) și Mehedinți (95 %).
Localizare
Aria naturală cu o suprafață de 106,50 hectare se află în partea sud-vestică a României și cea nordică a județului Mehedinți, încadrată între Munții Mehedinți și Piemontul Getic, în apropierea drumului național DN6.
Descriere
Geoparcul Platoul Mehedinți a fost declarat arie protejată prin Hotărârea de Guvern nr. 2.151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone) și reprezintă o zonă deluroasă (cu un statut mai special datorită gradului destul de ridicat de locuire): înălțimi joase și domoale constituite din șisturi cristaline și calcare atribuite Jurasicului, cu chei, văi, doline, lapiezuri, peșteri, păduri, pajiști și fânețe; cu floră și faună specifică Podișului Mehedinților.
În perimetrul parcului natural sunt incluse mai multe arii naturale protejate, printre care: Complexul carstic de la Ponoarele, Pădurea cu liliac Ponoarele, Cheile Coșutei, Cornetul Babelor și Cerboanei, Cornetul Bălții, Cornetul și Peștera Topolniței, Cornetul Bălții, Izvorul și stâncăriile de la Câmana, Pereții calcaroși de la Izvoarele Cășutei sau Peștera Epuran.
Sursa: Wikipedia