Breaking News
Home » Rezervatii » Parcuri naturale » Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior
GEKO's WorkGroup Inc.
ParculNaturalLuncaJoasaaPrutuluiInferior_1-m

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior – Galati

Râul Prut, cu o lungime de 953 km, izvoraste din Carpatii Padurosi din Ucraina, de unde curge spre est, mare parte din curs fiind apoi pe directia sud-est. Se varsa în Dunare lânga Reni, la est de orasul Galati.

Formeaza granita între România si Republica Moldova. Principalul afluent pe partea dreapta este Jijia cu afluentii Bahlui si Baseu.

Pe teritoriul judetului Galati, Prutul curge pe o distanta de 122 de km, constituind poarta de intrare în Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, respectiv traseul a trei coridoare majore de migratie a pasarilor care clocesc pe teritoriul Eurasiei (traseul East Elbic, traseul Carpatic si traseul Pontic).

Prin demersurile Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Galati realizate pentru protectia si conservarea biodiversitatii din lunca inundabila a râului Prut s-a constituit Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior (cu o suprafata de 8247 ha) prin aparitia H.G. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone.

Importanta ecologica a acestui parc este recunoscuta la nivel international. Astfel, ca urmare a studiului regional finantat de Biroul RAMSAR, în perioada 1999-2001, Prutul Inferior a fost propus pentru a fi inclusa în programul Coridorul Verde al Dunarii Inferioare desfasurat cu sustinerea WWF.

Prin semnarea tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, România si-a asumat responsabilitati pentru implementarea legislatiei europene privind protectia mediului înconjurator, în special a directivelor CE 92/43/EEC (privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna) si CE 79/409/EEC (privind conservarea speciilor de pasari).

În acest context, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati împreuna cu Universitatea din Bucuresti – Centru de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact, Societatea Ornitologica Româna si Directia Silvica Galati va implementa, în perioada noiembrie 2005 – noiembrie 2009, proiectul LIFE – Nature „Restaurarea Ecologica a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior”, cofinantat de Comisia Europeana, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si de Consiliul Judetului Galati.

Sursa: http://www.luncaprut.ro/rom/lunca_prut/lunca_prut.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Parcul-Natural-Apuseni-20110414163704

Parcul Natural Apuseni – Alba, Cluj, Bihor

Parcul Natural Apuseni- Alba, Cluj, Bihor Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.