Breaking News
Home » Rezervatii » Parcuri naturale » Parcul Natural Porțile de Fier- Caras Severin, Mehedinti
GEKO's WorkGroup Inc.
Parcul-Natural-Portile-de-Fier-20101220100758

Parcul Natural Porțile de Fier- Caras Severin, Mehedinti

Parcul Natural Porțile de Fier- Caras Severin, Mehedinti

Localizare

Parcul Natural Portile de Fier se afla situat in partea de sud-vest a Romaniei, la frontiera de stat cu Serbia, ocupand o suprafata de 115.655 ha, conform legii 5/2000, ocupand partial teritorii apartinand judetelor Caras-Severin si Mehedinti in partea sudica a Muntilor Locvei si Almajului si in sud-vestul Podisului Mehedinti.

Limitele Parcului Natural sunt reprezentate de senalul navigabil al Dunarii spre sud, raul Nera la vest, cumpana de ape a raurilor tributare Dunarii la nord (partial) si o linie sinuoasa ce porneste aval de Gura Vaii pana in Vf. Motarat la est.

Parcul Natural Portile de Fier se intinde intre 21º 21′ si 22º 36′ longitudine estica, iar in latitudine intre 44º 51′ si 44º 28′ 30” latitudine nordica. Principalele puncte de acces sunt in vecinatatea municipiilor Drobeta Turnu Severin si Orsova din judetul Mehedinti, precum si a localitatilor Socol si Naidas din judetul Caras Severin.

 

  • Defileul Dunarii – cel mai lung defileu din Europa (134 km);
  • Cea mai mare amenajare hidroenergetica din Romania (Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I);
  • Aria protejata cu cea mai mare diversitate etnica din Romania;
  • Diversitate geologica si geomorfologica deosebita, fiind considerat un adevarat muzeu geologic in aer liber;
  • Diversitate biologica mare – 1668 specii de plante superioare si peste 5200 specii de animale;
  • Diversitatea ridicata a asociatiilor vegetale, in acest spatiu au fost identificate 171 de asociatii, din care 26 sunt unice pentru Romania si 21 de interes comunitar;
  • Prezenta unor zone umede care constituie habitate importante pentru specii de pasari protejate la nivel mondial;
  • Urme de asezari umane din perioada paleolitica, mezolitica, neolitica – marturii care atesta istoricul locuirii: cetati, manastiri, biserici;
  • Cladiri cu valoare istorica si arhitecturala, case, mori de apa unice ca sistem de functionare.

FLORA

In trecut, Defileul Dunarii a jucat rol de coridor pentru migratia speciilor de flora si fauna. Astfel ca in prezent, vegetatia este formata din elemente pontice (estice), panonice (vestice), central-europene, nordice si sudice (mediteraneene).

Elementele floristice sudice confera coloritul distinctiv al vegetatiei Parcului Natural Portile de Fier. Acestea ajung in Defileul Dunarii la altitudini mari: cerul (Quercus cerris), garnita (Quercus frainetto), scumpia (Cotinus coggygria), mojdreanul (Fraxinus ornus), liliacul salbatic (Syringa vulgaris), alunul turcesc (Corylus colurna) etc.

In acelasi timp, elemente montane precum fagul (Fagus sylvatica), tisa (Taxus baccata), afinul (Vaccinium myrtillus) coboara mult in altitudine in Defileul Dunarii.

Numarul de elemente endemice, desi nu foarte mare, vine ca o completare a diversitatii mari de elemente fitogeografice. Dupa diverse surse, numarul endemitelor din arealul parcului variaza intre 28 si 33 de elemente. Printre acestea se numara: Pinus nigra ssp. banatica, Minuartia cataractarum, Prangos carinata, Stipa danubialis, Tulipa hungarica, Dianthus banaticus, Dianthus spiculifolius, Campanula crassipes etc.

De importanţa comunitara sunt un numar de opt specii, inscrise in Anexa nr. I a Conventiei de la Berna: Tulipa hungarica (laleaua Cazanelor), Stipa danubialis (colilia Portilor de Fier), Salvinia natans, Colchicum arenarium, Pulsatilla grandis, Typha shuttleworthii, Campanula abietina si Eleocharis carniolica.

VEGETATIE

Vegetatia Parcului Natural Portile de Fier este alcatuita preponderent din paduri, tufarisuri si pajisti, distributia acestora fiind conditionata de particularitatile substratului.

Padurile acopera circa 70-75% din suprafata Parcului si apartin in totalitate etajului nemoral (paduri cu frunze cazatoare). Principalele tipuri de paduri sunt cele de fag (Fagus sylvatica), fag in amestec cu gorun (Quercus petraea), gorun cu stejari termofili (Quercus cerris, Q. frainetto, Q. pubescens), aluviale (cu Fraxinus excelsior şi Alnus glutinosa).

In locul padurilor termofile defrisate s-au instalat tufarisuri termofile (sibleac), o formatiune vegetala secundara de stejar pufos cu multa carpinita, mojdrean si liliac salbatic (R. Calinescu, 1964) careia i se adauga specii submediteraneene, saxicole si calcifile.

In zonele cu abrupturi si roca la zi apar elemente saxicole precum: Campanula crassipea, Silene armeria, Allysum murale, Stipa aristela, Cerastium banaticum.

In Parcul Natural Portile de Fier au fost identificate si descrise 171 de asociatii vegetale de plante superioare, din care 26 sunt endemice (unice pentru Romania), fapt care dovedeste inca o data marea diversitate biologica a zonei.

FAUNA

Din cercetarile intreprinse pana in prezent rezulta ca fauna Parcului Natural Portile de Fier se compune din 5205 taxoni (dintre care 4873 nevertebrate; printre speciile deosebite, numarandu-se: scorpionul (Euscorpius carpathicus), scolopendra (Scolopendra cingulata)) si 332 vertebrate. Dintre vertebrate, o prezenta importanta o reprezinta clasa Aves cu 205 reprezentanti, urmata de clasa Pisces – 63 reprezentanti, cea mai slab reprezentata fiind Amfibia cu 12 taxoni.

Conditiile de habitat favorizeaza existenta unui numar mare de specii protejate.  Speciile de amfibieni sunt, de asemenea, bine reprezentate: salamandra (Salamandra salamandra), tritonul (Lissotriton vulgaris), brotacelul (Hyla arborea), broasca sapatoare (Pelobates fuscus) etc.

Dintre speciile de reptile apar: testoasa de apă (Emys orbicularis), balaurul (Coluber caspius), sarpele lui Esculap (Elaphe longissima), sarpele de alun (Coronella austriaca), gusterul (Lacerta viridis), sarpele de sticlă (Anguis fragilis).etc.

Au fost identificate 205 specii de pasari, dintre care multe sunt specii acvatice, atestand rolul important al lacului de acumulare in perioada de iernat.

In arealul Parcului Natural Portile de Fier se intalnesc 34 de specii de mamifere. Carnivorele sunt prezente atat prin speciile de mari dimensiuni, cum ar fi ursul (Ursus arctos), lupul (Canis lupus), rasul (Lynx lynx), cat si prin specii de dimensiuni reduse: jderul (Martes martes), viezurele (Meles meles). Ierbivorele precum capriorul (Capreolus capreolus), cerbul (Cervus elaphus) si mistretul (Sus scrofa) sunt de asemenea bine reprezentate. Foarte importante sunt speciile de chiroptere (Myotis bechsteiniiVespertilio murinus, Rhinolophus euryale).

Sursa: http://www.portiledefier.ro/fauna.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Parcul-Natural-Apuseni-20110414163704

Parcul Natural Apuseni – Alba, Cluj, Bihor

Parcul Natural Apuseni- Alba, Cluj, Bihor Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.