Breaking News
Home » Rezervatii » Parcuri nationale » Parcul National Ceahlau- Neamt
GEKO's WorkGroup Inc.

Parcul National Ceahlau- Neamt

Parcul National Ceahlau- Neamt

Reprezinta cel mai renumit si mai impresionant masiv din partea centrala a Carpatilor Orientali, fiind unul dintre putinele complexe carpatine care mai pastreaza inca esantioane nealterate ale naturii. Ceahlaul este cel mai impunator munte din Carpatii Orientali fiind situat în partea centrala a acestora, mai precis la intersectia paralelei de 470 latitudine nordica cu meridianul de 260 longitudine estica.

Inconjurat de valea Bistricioarei la nord, valea Bicazului la sud, valea Bistritei la est si vaile Bistrei, Pinticului si Jidanului la vest, masivul Ceahlau este constituit dintr-un sistem de culmi dispuse radial, având altitudini ce variaza între 1000-1300 m si care converg catre cele doua puncte mai înalte: Varful Ocolasul Mare – 1907 m si Varful Toaca – 1904 m

Parcul National Ceahlau a fost constituit initial ca arie protejata prin Hotararea Consiliului de Ministri nr.1625 din 1955. Limitele actuale marcate in teren printr- un patrat rosu cu chenar alb, au fost stabilite prin H.G. nr.230 din 2003 privind “Delimitarea rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si parcurilor naturale si constituirea administratiilor acestora.”Suprafata actuala a Parcului National Ceahlau este de 7.742,5 ha.

In cuprinsul Parcului National Ceahlau sunt incluse urmatoarele categorii de arii protejate:
1. Rezervatia stiintifica “Ocolasul Mare”
2. Rezervatia natural botanica “Polita cu Crini”
3. Monumentele naturii: “Cascada Duruitoarea” si “Avenul Mare”

Obiectivele Parcului National Ceahlau sunt:
– Conservarea patrimoniului natural, cultural si spiritual
– Desfasurarea de activitati turistice in concordanta cu obiectivul de conservare al patrimoniului si cu proiectele teritoriale de dezvoltare economica.
– Sustinerea activitatilor traditionale, silviculturii de calitate si activitati de dezvoltare cu mentinerea principiului dezvoltarii durabile
– Informarea publicului si comunitatilor locale despre avantajele economice, culturale si spirituale.

Administrarea Parcului National Ceahlau este asigurata de catre Consiliul Judetean Neamt prin Directia de Administrare a Parcului National Ceahlau.

Masivul Ceahlau, Peonul sau Kogaiononul romanilor este singurul munte cu hram si sarbatoare de la noi, fiind la fel de vestit ca Athosul, Pindul, Taborul si Golgota.

Sursa: http://www.ceahlaupark.ro/  

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Parcul National Munții Măcinului-Tulcea

Parcul Natioal Munții Măcinului-Tulcea Cea mai veche formaţiune muntoasă din România, Munţii Măcinului sunt în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.