Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Vrancea » Pădurea Reghiu – Scruntaru
GEKO's WorkGroup Inc.
Polygonatum_latifolium

Pădurea Reghiu – Scruntaru

Pădurea Reghiu – Scruntaru- Vrancea

Rezervatie naturala de tip mixt, desemnata prin Legea nr. 5/2000, cuprinde doua trupuri dispuse pe dreapta si stanga Paraului Milcov, in zona localitatilor Reghiu si Sindrilari. Aria protejata se suprapune sectorelor de vale longitudinala si respectiv transversala a Milcovului, sapate in strate alternante de gresii, argile, marne si calcare, cutate si redresate la verticala. Efectul este aparita in peisaj a unui spectaculos relief ruiniform, a carui valoare stiintifica se amplifica prin axistenta resturilor fosile de nevertebrate din Miocen si de mamifere de varsta sarmato-pliocena.

Relieful este reprezentat de versantii abrupti pana la verticala pe malul drept al raului Milcov, formati din strate cu orientari diferite, alcatuite din roci cu duritati variabile, erodate diferentiat, conferindu-se astfel versantilor un aspect ruiniform. Relieful in ansamblu se prezinta puternic fragmentat de paraie torentiale, cu vai inguste si adanci, dintre care cea mai spectaculoasa este cea a pr. Valcea (Creiu), care strapunge stratele verticale de gresie in punctul numit Poarta Dracilor. In conditiile alternantei de strate cu alcatuiri si duritati diferite, a cutarii si a ridicarii la verticala a stratelor, a puternicelor procese tectonice care au generat falia Casin – Bisoca, precum si a violentelor cutremure de pamant, aceste elemente cu rol in declansarea si desfasurarea proceselor geomorfologice determinante ale unor forme de microrelief, au generat in acest spatiu aparitia unui peisaj de o deosebita valoare estetica si stiintifica. Rezervatie naturala Reghiu Scruntar. Se suprapune sitului Natura 2000 cu acelasi nume.

Cai de acces
Drumul judetean, care urmeaza albia raului Milcov, Dj 205A Focsani – Odobesti – Andreiasu, pana in localitatile Reghiu sau Valea Milcovuluio.

1) Limitele trupului (1) situat pe versantul stang al Raului Milcov
Limita de nord:
– coincide cu baza de versant care se termina in albia Paraului Reghiu.

Limita de est:
– se desfasoara din albia Paraului Reghiu, spre sud, pana la limita superioara a intravilanului localitatii Valea Milcovului.

Limita de sud:
– se desfasoara pe o culme secundara care porneste de la vestul localitatii Valea Milcovului si se oresta la obarsia unui afluent de dreapta al paraului Reghiu.

Limita de vest:
– urmareste spre nord si avale afluentul de dreapta al paraului Reghiu pana in albia Paraului Reghiu

2) Limitele trupului (2) situat pe versantul drept al Raului Milcov:
Limita de nord:
– porneste din apropierea confluentei Paraului Reghiu cu Milcovul, ontinua pe la baza abruptului, la marginea suprafetei construite a localitatii de pe malul drept, pe limita de subparcela, pana intersecteaza albia Paraului Milcov.

Limita de est:
– se desfasoara intre albia Milcovului prin punctul numit Poarta Diavolului si prin Dealul Chicera (537 m) pana la obarsia paraului Valcea.

Limita de sud:
– coincide cu albia, Paraului Valcea, de la obarsie pana la confluenta acesteia cu Milcovul

Limita de vest:
se desfasoara spre avale pe valea Paraului Milcov, urmnand sinuozitatile abruptului din malul drept, de la confluenta cu Valcea pana in apropierea confluentei cu Paraul Reghiu.

Sursa: http://www.biodiversitate.ro/rezervatia-naturala-reghiu-scruntaru-judetul-vrancea

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

DSC03110

Căldările Zăbalei – Zârna Mică

Căldările Zăbalei – Zârna Mică- Vrancea Rezervatia naturala Caldarile Zabalei infiintata prin Legea nr. 5/2000 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.