Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Vrancea » Pădurea Cenaru
GEKO's WorkGroup Inc.
Rezervatia-naturala-Padurea-Cenaru-20110117175449

Pădurea Cenaru

Pădurea Cenaru- Vrancea

Declarata rezervatie naturala prin Legea nr. 5/2000, aria protejata de tip mixt este situata in zona varfurilor Cenaru (898 m), Garbova (879 m), pe un sector al versantului drept al Paraului Milcov. Aria protejata se remarca prin asociatii fitogeografice deosebite (prezenta a peste 370 de specii de plante), detasandu-se prin existenta a CCA. 980 exemplare de tisa (Taxus baccata), element atlantic central european, monument al naturii. Padurea aflata sub statutul de arie protejata adaposteste exemplare care inregisreaza pana la 18m. inaltime,diametre la baza de aproximativ 30-35cm. si varste pana la 200 ani. Rezervatia naturala se suprapune unui complex reprezentativ pentru ecosistemele forestiere specifice padurilor de amestec. Situat intr-un areal cu inversiuni termice frecvente, acest sit prezinta o importanta deosebita datorita numarului mare de exemplare de Taxus baccata ( aproximativ 1000 de exemplare pe o suprafata de aproximativ 400 ha) diseminate intre arbori seculari de fag si brad.
Padurea Cenaru apartine Subcarpatilor interni de Curbura, relieful ariei protejate fiind deosebit de vulnerabil la degradarea terenului prin eroziuni de suprafata si de adancime, precum si la alunecari de teren, astfel incat padurea indeplineste o functie protectiva de o deosebita importanta. Relieful este foarte fragmentat de afluentii raului Milcov care curg spre vest si spre nord, modeland versantii cu pante de 18 – 35° si vai inguste, greu accesibile, ale caror maluri ajung pana la 50-70 m. inaltimile scad de la sud (interfluviu Milcov – Ramnicu Sarat) spre nord si vest, de la 943 m (Vf. Coltu Porcului) la 760 m (Plaiul Cenarului), 600 m (confluenta pr. Garbova cu pr. Alunu) si 500 m pe valea Milcovului. Padurea Cenaru este sit Natura 2000.

Cai de acces

Drumul judetean Dj 205A Focsani – Andreiasu – Butucoasa, continuat cu drumul forestier de pe valea Paraului Garbova (pentru accesul dinspre est) sau drumul forestier de pe valea Paraului Cenaru (pentru accesul dinspre vest ).

Limita de nord:

– este sinuasa si complexa. Porneste din albia paraului Bursuci inscriindu-se catre nord pana in albia Paraului Cenaru pe care o urmeaza catre aval o paraseste pe versantul drept si continua pe valea Pr. Boldanului pana in Valea Milcovului. De la piciorul plaiului Ursa limita se inscrie pe acesta catre sud, intersecteaza Valea Paraului Ursa si continua in avale pana la confluenta cu afluentul aceteia dinspre dreapta. Din acest punct urmareste valea in amunte, pana la obarsie. in continuare limita urmeaza Plaiul Cenarului si valea Paraului Garbova, pana la confluenta cu Pr. Alunu.

Limita de est:

– se suprapune pe albia Paraului Alunu si pe Plaiul Alunului pana in Vf. Garbova (979m.).

Limita de sud:

– se desfasoara din Vf. Garbova (979m.) prin Culmea Coltul Porcului pana la obarsia Paraului Bursuci pe care o urmeaza catre aval.

Sursa: http://www.biodiversitate.ro/rezervatia-naturala-cenaru-judetul-vrancea

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

DSC03110

Căldările Zăbalei – Zârna Mică

Căldările Zăbalei – Zârna Mică- Vrancea Rezervatia naturala Caldarile Zabalei infiintata prin Legea nr. 5/2000 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.