Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Vâlcea » Muzeul Trovanților
GEKO's WorkGroup Inc.
muzeul-trovantilor-costesti-valcea-02

Muzeul Trovanților

Muzeul Trovanților- Valcea

1.Localizare: Pe Drumul National 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu la intrare in Comuna Costesti – See more at: http://www.jurnaldecalator.ro/muzeul-trovantilor-valcea/#sthash.3jej0bnP.dpuf

2.Semnificatie

Termenul “trovant” este specific literaturii geologice romane si a fost introdus de Gh. Murgoci in lucrarea “Tertiarul din Oltenia, 1907″. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.

– See more at: http://www.jurnaldecalator.ro/muzeul-trovantilor-valcea/#sthash.3jej0bnP.dpuf

3.Istoric si alte detalii:

  • Asociatia Kogayon, cu sediul in comuna Costesti – Valcea a luat in custodie aria naturala protejata Muzeul Trovantilor. Rezervatia a fost infiintata pe baza Avizului Academiei Romane, eliberat de catre Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, sub numarul B 1125 / 05 aprilie 2005 si se extinde pe o suprafata de 1,1 hectare. In prezent, această zona, situata pe teritoriul comunei Costesti din judetul Valcea, figureaza la poziţia B3 in Hotararea de Guvern numarul 2581 / 2005, cu privire la instituirea Regimului de Arie Naturala Protejata, pentru noi zone.

– See more at: http://www.jurnaldecalator.ro/muzeul-trovantilor-valcea/#sthash.3jej0bnP.dpuf

Au fost descoperiti in 1994 de un grup de arheologi.

 

Lectorul Alexandru Andrasanu, din cadrul Societatii Geologice a Romaniei a precizat intr-o lucrare pe aceasta tema ca termenul de trovant este specific literaturii geologice romane si ca a fost introdus de Murgoci, în lucrarea „Tertiarul din Oltenia”. „Stiintific vorbind, trovantii sunt niste concretiuni grezoase, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori bizare. Ei sunt caracterizati prin gradul de deschidere şi comunicare a spatiului interstitial”

 

Ioan Chintauan, directorul stiintific al Complexului Muzeal Bistrita Nasaud: „Aceste forme sculpturale naturale sunt folosite de secole in satele in apropierea carora ele apar la suprafata in rape si ogase. Din multele reprezentari existente unde stau nemiscate în eleganta liniilor este dificil sa alegi forma dorita, cu atat mai mult cu cat imaginatia nu te lasa sa te fixezi la ceva anume”

 

Muzeul este distus zilnic:

  1. Vizitatorii amatori de suveniruri fura trovantii mici;
  2. Taranii din saltele apropiate si-au ornat gradinile cu trovanti si si-au construit case folosind trovanti
  3. Constuctorii fura nisipul
  • n Miocenul superior (Moetian inferior – acum 6,5 milioane de ani), in zona in care sunt azi trovantii era un bazin de sedimentare – o delta.
  • drd. Florin Stoican, presedintele Asociatiei Kogayon, care se ocupa de Muzeul Trovantilor din Valcea, explica: „In lumea minerala, numai cristalele cresc. Trovantii sunt o adunatura de pietricele legate intre ele printr-un ciment carbonatic ; adica, sunt o gresie sau un conglomerat – in functie de dimensiunea pietricelelor. Pietrele nu cresc ; putem spune chiar ca se micsoreaza, prin actiunea naturala de eroziune

Sursa: http://www.jurnaldecalator.ro/muzeul-trovantilor-valcea/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

20130509-90-36-38-2

Avenul Piciorul Boului

Avenul Piciorul Boului- Valcea se afla catre satul Cainenii Mari, comuna Caineni, in Muntii Fagaras, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.