Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Timiş » Sărăturile Diniaș
GEKO's WorkGroup Inc.
getpoza.aspx

Sărăturile Diniaș

Sărăturile Diniaș- Timis

În apropierea orașului Timișoara, spre sud în câmpia extrem de plată din această regiune, se află un reper natural probabil ușor de trecut cu vederea, dar totuși interesant pentru cei care au ochi să-l vadă și inimă să-l înțeleagă: Sărăturile de la Diniaș. Pentru a ajunge la acest loc nemărturisit în indicatoare sau panouri informative există două căi cu plecare din Timișoara. Cel mai lung dintre trasee (25 km) începe din Timișoara pe Calea Șagului și atinge Sărăturile de la Diniaș dinspre localitatea Peciu Nou. Traseul urmează E70 pe o bucată de aproximativ 3.5 km continuându-se apoi pe drumul Foeniului până în Peciul Nou. În această localitate aproape de biserică se cotește spre dreapta pe drumul Diniașului. Se urmează această șosea până la aproximativ 100-150 m de localitatea Diniaș.  Cel de-al doilea traseu care este mai scurt (18km) pornește din cartierul Freidorf, trece pe lângă fosta Fabrică de Zahăr după care urmează șoseaua prin Utvin spre Sânmihaiul Român. Undeva aproape, dar înainte de podul peste canalul Bega se cotește pe o stradă pe stânga care se continuă mai apoi în șoseaua Diniașului. Pe acest traseu însă se străbate în totalitate localitatea Diniaș luând-o opus  100-150 m spre Peciu Nou.

 

În ciuda faptului că Sărăturile de la Diniaș nu sunt marcate sub nici o formă trecătorului, este de reținut că o suprafață de 4 hectare din acestea au fost declarate rezervație naturală în anul 1995. Rezervația are scopul de a proteja  flora specifică acestui tip de habitat sărăturat. Pentru o vreme, lângă rezervație funcționa o stație pilot de cercetare cu interes principal în ameliorarea solurilor alcaline. Rezervația avea în acest aranjament rolul de eșantion de control pentru a servi drept reper în evaluarea evoluției tratamentelor de amelioare aplicate pe teritoriul stației.

În lunile de primavară și inceput de vară în perimetrul rezervației se pot observa numeroase mlaștini sărăturate pline de apă. Sarea din sol face ca pământul să devină impermeabil de unde și această retenție de apă. Astfel, încă foarte devreme în primavară se poate observa aici Nostoc commune, o algă cu aspect gelatinos care poate acoperi suprafețe însemnate în rezervație dacă în urma ploilor apa stagnează la suprafața solului.  Pe masură ce apa se retrage această algă se uscă complet lăsând loc altor plante.

n general plantele de sărătură nu au flori mari în culori stridente, culoarea peisajului este dată de plante în ansamblul lor. Culoare se schimbă pe măsura ce planta înainteaza în „vârsta“ contribuind progresiv la diversitatea peisagistică a locului.

Perioada de vară este poate cea mai dramatică deoarece solul în această zonă își pierde mare parte din apă. Lipsa ploilor și prezența sării în sol accentuează procesul aridizării atingând apogeul în lunile iulie-august. Peisajul, desi arid, nu își pierde din culoare care evolează spre tonuri mai intense față de cele din primăvară. La o privire mai de atentă a covorului vegetal observăm că acesta este format aproximativ din aceleași specii de plante care vegetează și în lunile de primăvară. Adaptate fenologic noului anotimp, unele plante se întind pe solul alb sărăturat etalandu-și culorile asemenea ca în desenele de acuarelă. Între acestea de remarcat este culoarea roșie dată de Camphorosma annua care ocupă la Diniaș suprafețe apreciabile. În suprafețele unde apare tinde să excludă orice altă specie de plantă, imprimând un caracter monoton.

Această monotonie este animată însă de cordoanele de Artemisia santonicum (un pelin) ce ocupă și el un loc însemnat în acest tip de habitat contribuind la peisaj printr-o culoare galben-sură. Deși dens, covorul de Artemisia lasă totuși loc și altor plante ce sunt de regulă fidele sărăturilor precum Atriplex tatarica, Bupleurum tenuissimum, Plantago maritima ssp serpentina, Myosurus minimus, Atriplex litoralis etc. Plante comune zonelor învecinate, deci netipice săraturii, îndrăznesc și ele sporadic, acolo unde procentul mai mic de sare din sol e totuși suportat.

 

Sursa: http://mybiosis.info/blogs/index.php?blogid=3&itemid=516&itemtype=thematic

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4244_2

Arboretumul Bazoș

Arboretumul Bazoș- Timis Situat in localitatea Bazosul Nou, la 20 km de municipiul Timisoara. Declarat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>