Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Timiş » Pădurea Cenad
GEKO's WorkGroup Inc.
Rezervatia-Naturala-Padurea-Cenad-20110216172017

Pădurea Cenad

Pădurea Cenad- Timis

Pădurea Cenad se întinde pe o suprafaţă de 279,20 ha. Este o arie forestieră protejată, situată între râul Mureş şi dig, cu specii forestiere: Quercus sp., Salix sp., precum si cu specii ierboase tipice pentru stepă.
Declarată arie protejată din 1995 (Hotărârea nr. 19 a C.J.T.), Pădurea Cenad a fost, recent, inclusă în Parcul Natural de interes naţional „Lunca Mureşului“. Încadrată teritorial-administrativ în judeţele Arad şi Timiş, pe raza localităţilor Cenad, Periam şi Pecica, această arie protejată, în suprafaţă de 279,20 hectare, se desfăşoară preponderent pe malul stâng al Mureşului, în perimetrul de dig-mal, într-o luncă inundabilă, principalele habitate fiind de apă dulce/zone umede, formaţiuni ierboase/pajişti şi arbuşti/tufişuri, păduri. În aria protejată Pădurea Cenad sunt de asemenea cuprinse o serie de insule, având o suprafaţă variabilă de la un an la altul, cum sunt: Insula Mare Cenad, insulele Igriş, care, datorită faunei şi florei specifice au fost declarate ele însele arii protejate. Aspectele de ordin geologic/geomorfologic se caracterizează printr-un substrat litologic format din depozite de aluviuni nisipoase, pietrişuri, situate pe grinduri de argile lacustre. Solurile foarte fertile susţin dezvoltarea impetuoasă a arboretelor de stejar şi frasin. Altitudinea pe care creşte Pădurea Cenad este, în medie, de 90 m (minimă – 85 m, maximă – 95 m). Traseul rutier de acces spre Pădurea Cenad: Timişoara-Biled-Lovrin-Sânnicolau Mare-Cenad (rută ce se derulează pe DN6) – drum agricol pe digul râului Mureş.

Octavian Nica
(Agenda nr. 41/11 octombrie 2003)

Sursa: http://www.cenad.ro/padurea.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4244_2

Arboretumul Bazoș

Arboretumul Bazoș- Timis Situat in localitatea Bazosul Nou, la 20 km de municipiul Timisoara. Declarat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.