Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Timiş » Lunca Pogănișului
GEKO's WorkGroup Inc.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Lunca Pogănișului

Lunca Pogănișului- Timis

O potenţială zonă recreativă, necunoscută şi nevizitată de timişoreni, neavând nici acces şi nici amenajări, este Lunca Pogănişului.
Foarte puţini au auzit de rezervaţia naturală Lunca Pogănişului, zonă în care primăvara înfloreşte o plantă rară, monumcnt al naturii: Laleaua pestriţă – Frittilaria meleagris.
Pogănişul este unul din puţinii afluenţi ai Timişului din partea sud-estică; acesta drenează o mare parte din zona colinară din sud de Buziaş. Este practic un pârâiaş, care vara aproape seacă. Cu o albie destul de bine conturată în general, în aval de localitatea Cadar şi până la Otveşti, pe o lungime de cca 8 km, el se despleteşte în mai multe braţe, distanţate între ele uneori până la 1,5 km, realizând o zonă uşor inundabilă, oricum cu exces de umiditate. Datorită inaptitudinii zonei pentru agricultură, aici s-au păstrat o mulţime de pâlcuri şi trupuri de pădure, în special din stejar, frasin, salcâm, plop,care dau zonei un aspect mozaicat, deosebit de original.
Distanţa de Timişoara, pe drum asfaltat prin Moşniţa Nouă-Sacoşu Turcesc şi până la localitatea Berini, este de 27 km. Localităţile Berini şi Blajova, între care se află partea cea mai interesantă a zonei, nu au, din păcate, un drum de legătură accesibil.
Realizarea unui drum de cca 4 km ar putea însă accesibiliza uşor zona. Suprafaţa zonei, de cca 800 ha, se pretează la amenajări recreative de excepţie. Suprafaţa mare a zonei, posibilitatea realizării unor oglinzi de apă, cu ajutorul apei freatice, peisajul mozaicat, cu trupuri de pădure, sunt atâtea argumente în sprijinul afirmaţiilor anterioare.
Zona aşteaptă oamenii de iniţiativâ şi investitorii. Capacitatea
potenţială de încărcare a zonei este apreciată la 1-2.000 vizitatori.

Din volumul „Timişoara verde” de V. Ciupa, R. Radoslav, C. Oarcea, Z. Oarcea, Editura „Marineasa”, Timişoara, 2005

Sursa: http://www.luncapoganisului.ro/lunca-poganisului/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4244_2

Arboretumul Bazoș

Arboretumul Bazoș- Timis Situat in localitatea Bazosul Nou, la 20 km de municipiul Timisoara. Declarat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.