Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Suceava » Tinovul Șaru Dornei
GEKO's WorkGroup Inc.

Tinovul Șaru Dornei

Tinovul Șaru Dornei- Suceava

Tinovul Șaru Dornei este o rezervație naturală mixtă, care conservă habitatele naturale, în special pinul silvestru…

 

  • Trasee amenajate: da
  • Trasee marcate: da
  • Condiții de vizitare: numai pe potecile marcate, cu respectarea regulamentului rezervaţiei

Tinoavele sau mlaștinile oligotrofe se dezvoltă în regiunile depresionare cu climat rece și umed și pe platourile înalte muntoase. Ele sunt aglomerări de mușchi de tip Sphagnum, dar elementul interesant îl constituie prezența coniferelor, unele dintre ele relicte glaciare rămase captive după ultima glaciațiune terminată acum mai bine de 10.000 de ani.

Rezervaţia Tinovul Șaru Dornei face parte din Parcul Naţional Călimani, are o suprafaţă de 38 ha şi a fost declarată prima dată în 1973, apoi prin Legea Nr. 5 din 6 matie 2000, iar prin O.M.1964/13.12.2007, este protejată ca sit Natura 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar.
Turbăria este formată mai recent, de aproximativ 3.000 de ani si este aşezată pe terasa pârâului Neagra Şarului. Stratul de turbăare o grosime ce variază între 1.10 metri şi 3.20 metri.

Terenul mlăştinos este creat de existenţa turbei, care nu permite drenajul apei. Deci, este susţinută în principal prin precipitaţii. Nivelul apei este mai înalt decât pânza freatică, vegetaţia fiind dominată de moviliţe de muşchi arctic Sphagnum spp. Erico-Sphagnetalia magellanici, Scheuchzerietalia palustris p.p., Utricularietalia intermedio-minoris p.p., Caricetalia fuscae p.p.
Aici există specii de molid, brad sau pin, în special pin silvestru (Pinus sylvestris, forma turfosa), specie protejată. Alte plante ce cresc aici sunt roua cerului (Drosera rotundifolia), bumbăcărița (Eriophorum vaginatum), răchițeaua (Vaccinium oxycoccos), ruginarea (Andromeda polifolia), curechiul de munte (Ligularia sibirica), specia de rogoz (Carex echinata).
În ceea ce priveşte fauna, este domninată de păsări: codobatura vânătă (Anthus pratensis), fâsa de luncă (Motacilla cinerea), sfrânciocul (Lanius collurio), dar găsim şi mistrețul (Sus scrofa).

Deşi nu are zonă de protecţie, Tinovul Șaru Dornei este supus unor reguli stricte: păşunatul este interzis, la fel şi lucrările de exploatare a turbei, vânătoarea, săpatul, accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate,  camparea, aprinderea focului. Vizitarea se face numai pe potecile marcate
Turbăria este într-o stare foarte bună de conservare

Acces: pe teritoriul administrativ al comunei Șaru Dornei, în nord-estul localitatății Neagra Șarului, în apropiere drumului ce duce la Gura Haiţii, înainte de a intra în comuna Şarul Dornei – în drum spre masivul Călimani.

Sursa: http://www.cesavezi.ro/obiective-turistice/7-rezervatii-naturale/489-tinovul-%C8%98aru-dornei#!/catid=undefined

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Rezervatia-naturala-Tinovul-Poiana-Stampei-20110204174600

Tinovul Poiana Stampei

Tinovul Poiana Stampei- Suceava Tinovul Poiana Stampei este o arie protejată de interes național ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.