Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Suceava » Tinovul Găina
GEKO's WorkGroup Inc.

Tinovul Găina

Tinovul Găina – Lucina-Suceava

Rezervatia se afla pe raza comunei Moldova – Sulita, in catunul Lucina, la stanga paraiasului Bilcani, ce se uneste cu valea paraului Gaina in tinovul cu acelasi nume, la o altitudine de 1200m . Perimetrul rezervatiei se prezinta ca un podis adancit la mijloc si largit spre margini. Intregul bazin hidrografic se margineste la nord cu varfurile Lucina (1590m), Stirbul ( 1479m), la vest cu Chitea Mare (1394m ) si Chitea Mica (1361m), iar spre sud si sud-est cu muntele Gaina (1425m). Expozitia predominanta este de nord-nord-vest spre sud-sud-vest.

Unul din relictele arctice deosebit de interesante pentru oamenii de stiinta si deopotriva pentru turisti, in constituie mesteacanul pitic (Betula nana). In arealul sau sudic mondial aflat in tara noastra la Lucina in Bucovina si la Luci (Harghita). Tufele de mesteacan pitic cresc pe un strat gros de turba si muschi de tip arctic (Sphagnum), asociate cu merisor (Vaccinium vitis-idaea) si afin (Vaccinium myrtillus ). Pe ramuri se dezvolta lichenii. Desisul astfel format este invadat (pe latura estica) mai ales de pin silvestru si molid si de specii de salcie.

La marginea vestica vegeteaza mestecenii pufosi (Betula humilis si Betula pubescens). Dintre plante, cele mai intalnite sunt: bumbacarita (Eriophorum vaginatum) si graminee de mlastina (in special trestia de mlastina – Calamagrostris neglecta). Pe langa o fauna foarte bogata (lup, urs, vulpe, cerb nobil, caprior, etc.), Ion Nemes a descoperit trei specii de fluturi, considerate raritati (Argyroplace schulziana, citat numai in nordul Europei, Argyroplace bipunctana si Gryphipteryx fischeriella).

Suprafata rezervatiei este de cea. 1,0 ha.

Sursa: http://www.gurahumorului.info/ro/rezervatia-tinovul-gaina-lucina.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Rezervatia-naturala-Tinovul-Poiana-Stampei-20110204174600

Tinovul Poiana Stampei

Tinovul Poiana Stampei- Suceava Tinovul Poiana Stampei este o arie protejată de interes național ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.