Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Suceava » Jnepenișul cu Pinus cembra
GEKO's WorkGroup Inc.
100_3961

Jnepenișul cu Pinus cembra

Jnepenișul cu Pinus cembra – Călimani- Suceava

Rezervația naturală se află în partea de sud-vest a judeţului Suceava se întind munţii Călimani cu ramificaţii spre nord, până în albia râului Dorna. În ansamblu aceştia urcă de la sud spre nord până la altitudini de peste 2.100 m.

Fără a insista asupra genezei acestor munţi, trebuie amintit că ei sunt de natura vulcanică, fiind rezultatul unor puternice erupţii, separate prin perioade de linişte, cu o vârstă de cîrca 55 milioane de ani, recomandandu-i că cei mai ţineri munţi din ţara noastră.

Căldările glaciare tipice, de pe versantul bucovinean sunt pe Răchitiş, la o altitudine de 1.900 m. Acestea erau acoperite cu circa 1 milion de ani în urmă, de gheţari ce se întideau pe distanţe de până la 3 km. Relieful Călimanilor se caracterizează prin terase mari, dispuse în trepte, evidenţiind curgerile masive de lavă. Manifestările post-vulcanice sunt reprezentate prin depuneri de sulf nativ, limonit şi prin izvoare carbogazoase.

Rezervaţia a fost inclusă în legea 9/1973 privind protecţia mediului înconjurător şi cuprinde pădurile şi jnepenişurile situate la izvorul pârâului Neagra Şarului, înspre vârful Răchitiş, având că limite la vest sau a ce duce spre vârful Pietricelul, spre sud creasta Răchitiş, spre est arboretul de limită al amestecului molid-zâmbru, iar spre nord o linie marcată ce atinge şoseaua care urcă la colonia de minieri Călimani.

În afara de peisaj, rezervaţia prezintă o deosebită importanţă ştiinţifică prin aceea că aici se găseşte un arboret natural în amestec intim de molid şi zâmbru, unic în ţară şi foarte rar în Europa. Aici zâmbrul are trunchiuri bine conformate, cilindrice, drepte. În zona jnepenişului, zâmbrul prezintă infurcări datorită intemperiilor (vânturi puternice, ploi abundente, trăsnete, ninsori masive, geruri, arşiţe) specifice limitei altitudinale de vegetaţie.

Interesantă în acest perimetru este şi prezenţa arinului (Alnus viridis) care fixează bine solul precum şi prezenţa scorusului (Sorbus aucuparia) ce vegetează bine chiar până la cotă 1.880 m.

Un fapt demn de remarcat este arbustul ocrotit ce apare frecvent în jnepenisuri sau pe soluri de natură vulcanica: smandarul (Rhododendron kotsckyi) care colorează în roşu aprins covorul vegetal în luna iulie-august. Alte specii erboase sunt: degetarutul (Soldanella montană varietatea calimanica şi varietatea românică), ciuboţică cucului (Primula minima).

În patrimoniul rezervaţiei se înscriu şi grotele Luanei, descoperite de geologul Emil BUTNARU în 1961, formate în rocile vulcanice, numite vulcanocarst.

O menţiune deosebită ar trebui făcută cu privire la exploatarea sulfului din masivul Calimani, care, fără a atinge nivelurile scontate, a distrus definitiv ecosistemele montane din zonă, arii întregi necesitând lucrări severe de reconstrucţie ecologică şi protecţia zonelor ocrotite.

Suprafaţa: circa 384,20 hectare.

Sursa: http://wwww.inbucovina.ro/localitati/neagra-sarului/rezervatia-forestiera-jnepenisul-cu-pinus-cembra-calimani/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Rezervatia-naturala-Tinovul-Poiana-Stampei-20110204174600

Tinovul Poiana Stampei

Tinovul Poiana Stampei- Suceava Tinovul Poiana Stampei este o arie protejată de interes național ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.