Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Suceava » Fânețele seculare Frumoasa
GEKO's WorkGroup Inc.

Fânețele seculare Frumoasa

Fânețele seculare Frumoasa- Suceava

Localizare: Rezervatia se afla pe teritoriul comunei Moara, la 4 km spre vest de bifurcatia soselei Suceava – Falticeni din comuna Scheia, sat Sf.llie .

Descriere si istoric: Fanetele seculare de la Frumoasa au fost studiate detaliat in 1921 de catre Mihai Gusuleac si considerate de acesta ca fiind o “interesanta costisa pontica cu resturi de flora termofila”. Este formata din doua planuri distincte orientate spre vest : in partea superioara, la o altitudine medie de 395m este o panta cu inclinatie mare (cca.50 grade), iar in partea inferioara apare o fasie de fanat aproape plana, cu mici zone uneori inmlastinate. in partea superioara, cu panta mare, solul este uscat, nisipos cu un continut marit de carbonati, iar in partea plata se gaseste un cernoziom lipsit de carbonati.

Specii ocrotite: Din punct de vedere al florei, Aurel Procopianu Procopovici descrie in anul 1892 un numar de 26 de specii de angiosperme (plante cu seminte inchise in fruct). Ulterior, alti cercetatori descriu flora acestei rezervatii, printre care D.Mititelu si V.Cojocaru care citeaza 483 de plante vasculare, numeroase ciuperci si muschi. Multitudinea speciilor este evidentiata de plante specifice multor zone de vegetatie si anume:

– circumpolare: rogozul (Carex sp.); – eurasiatice: Senecio integrifolius, toporasul (Viola pumila); – europene: poroinic (Orchis ustulata); – central – europene: laptele cainelui (Euphobia amygdaloides); – continentale: drobul (Cytisus ustulata), stanjenelul de stepa (Iris ruthenica), deditelul (Pulsatilla alba), veronica (Veronica incana); – pontice: barba boerului (Ajuga laxmannii), vaneteaua (Centaurea sp.), zambila pitica (Hyacanthella leucophaea); – mediterano-pontice: Lathyrus pannonicus; – mediteraneene: usturoiul salbatic (Albium flavum), Trinia glauca; – balcano-dacice: Centannea banatica.

Rezervatia se gaseste la interferenta florei nordice cu cea sud-vestica, interferenta care se datoreaza localizarii fanetelor seculare la contactul dintre provincia floristica central-europeana si cea ponto-sarmatica.

Ion Nemes a descoperit si aici o noua specie de insecte, Coleophora bucovinella, a carui habitat se limiteaza numai la aceasta zona.

Suprafata rezervatiei este de cca. 9,50 ha.

Sursa: http://www.gurahumorului.info/ro/rezervatia-fanetele-seculare-de-la-frumoasa.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Rezervatia-naturala-Tinovul-Poiana-Stampei-20110204174600

Tinovul Poiana Stampei

Tinovul Poiana Stampei- Suceava Tinovul Poiana Stampei este o arie protejată de interes național ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.