Șuvara Sașilor –Sibiu
Şuvara Sasilor este o rezervatie botanica care se întinde pe 20 de hectare, între Talmaciu si Sadu . Solurile si clima influenteaza dezvoltarea unor flori deosebit de rare si frumoase ● Narcisele, brândusele, gladiolele si papucul-doamnei creeaza un peisaj parfumat si paradisiac
Printre ariile protejate ale judetul, rezervatia naturala Şuvara Sasilor ocupa un loc aparte. Aceasta este catalogata drept una dintre cele mai fertile si primitore zone botanice.
Şuvara este vizitata cel mai des în timpul primaverii. Atractia maxima este narcisa – considerata aici un fel de regina. Florile sunt o placere pentu ochi prin covoritul luminos dar, totodata, vrajesc si prin mireasma puternica, dar fragila pe care o raspândesc.
Sol tocmai bun pentru plante
Şuvara Sasilor se întinde pe 20 de hectare si este localizata pe terasa râului Sadu, la jumatatea drumului dintre Talmaciu si Sadu, la o altitudine de peste 430 de metri. Solul care întretine frumusetea plantelor de aici este format, în special, din formatiuni ce au în alcatuire cuart si muscavit. Acestea sunt completate cu minerale, absolut necesare, precum turmalina si magnetita. Elementele subsolului pe care le-am amintit formeaza un sol brun. În timpul primaverii, acesta este adesea inundat si retine apa în exces. Inundatiile stimuleaza, însa, cresterea si dezvoltarea plantelor.
La rascruce de vânturi
Rezervatia este asezata pe etajul colinar care impune si el un anumit regim climateric. Temperatura medie anuala este de aproximativ 9 grade Celsius. Precipitatiile au frecventa mare si, din aceasta cauza, umiditatea este de 75%. Datorita orientarii sale, pe terasa râului Sadu, vânturile dominante sunt cele dinspre sud si sud-vest. Acestea au si o viteza mai mare. Regimul climatic vântos, umed si nu prea cald are si el importanta maxima în acesta zona. El favorizeaza cu precadere florile de primavara care prefera razele mângâietoare ale soarelui.
Florile de soi ne fura privirea
Varietatea florei în aceasta rezervatie este remarcabila. Plantele creeaza aici un adevarat covor. Odata ajuns pe platou, esti obligat sa recunosti maiestria de artist plastic a naturii care face risipa de cele mai vii si suave culori. Complexul de plante care îsi rasucesc tulpinele si sunt alimentate de solul brun este unic în Transilvania. Din acesta cauza, zona a primit statutul de Rezervetie Botanica. Acesta se poate mândri cu flori pe care la piata suntem dispusi sa dam bani frumosi. Printre ele, irisul, care popular se numeste stânjenel, gladiolele, gentianele, brândusele si papucul doamnei, singura specie de orhidee de pe teritoriul României.
Mai sunt vizibile si plante cu denumiri populare foarte inspirate, cum ar fi: mararul porcului, iarba neagra si limba sarpelui.
Silvia ŞERBĂNUŢ
O poiana a narciselor
Pe acest platou, umbra o asigura mai multe specii arboricole, tufisuri de rachita, mesteacan si arin. Printre ele, se distinge una dintre cele mai frumoase si mai cautate flori, narcisa. Mai cu seama primavara, acesta întinde covoare alb-galbui care stralucesc în primele raze calde ale soarelui. Desi floare salbatica si deosebit de fragila, narcisa si-a câstigat un loc aparte în inimile artistilor. În literatura, exista o serie de poezii în care aceasta floare solara este simbolul iubirii. Pictorii de renume au surprins-o si ei în uleiuri pastelate pe pânza, dându-i valentele unei adevarate placeri.
În rezervatie si-au gasit culcus mai multe specii de pasari care animeaza acest cadru. Pot fi întâlnite aici si o serie de mamifere, cum ar fi capriorul si mistretul, dar si câteva sute de specii de nevertebrate. Insectele sunt si ele bine reprezentate. Acestea au o misiune importanta. Ele asigura polenizarea si dezvoltarea florilor rare din aceasta rezervatie botanica.
Probleme
Rezervatia Botanica de la Şuvara Sasilor se confrunta si ea cu problemele care tin de turismul neecologic. O alta problema este culesul necontrolat de flori salbatice deosebite, ocrotite în acesta arie protejata. Cei care culeg narcisele, brândusele sau stânjeneii nu stiu sa recolteze aceste plante.
Sursa: http://www.sibiul.ro/stiri-locale/poiana-florilor–350uvara-sasilor-un-paradis-primavaratic/4772/