Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Sibiu » Canionul Mihaileni
GEKO's WorkGroup Inc.
Canionul-Mihaileni-20110215115209

Canionul Mihaileni

Canionul Mihăileni- Sibiu

Canionul de la Mihãileni este un loc misterios, ascuns de ochii curiosilor în spatele vegetatiei . Cunoscut sub numele de “Râpa lui Brod” , canionul ocupã o suprafatã de 15 hectare . Aria protejatã are statut de Rezervatie geologicã si peisagisticã . Peretii netezi de stâncã au o înãltime de peste 20 de metri . Legenda spune cã aici este sãlasul puilor de lup

Bine pitit în albia unui râu, în spatele unei “bariere” vegetale, canionul de la Mihãileni este un loc spectaculos. Desi are toate caracteristicile unui canion – pereti de stâncã de peste 20 de metri, localnicii l-au botezat “Râpa lui Brod” .

Aria protejatã “Râpa lui Brod” de la Mihãileni, cu statut de Rezervatie geologicã si peisagisticã, se întinde pe o suprafatã de 15 hectare si este situatã la mai putin de un kilometru de localitatea Mihãileni, pe cursul pârâului Calva.

Ferit de ochii curiosilor
Despre Canionul de la Mihãileni se stiu foarte putine lucruri, iar asta pentru cã specialistii au exploatat foarte putin acest spatiu virgin. Curiosii si aventurierii ajung cu greu sã-si clãteascã ochii cu frumusetile acestui loc, întrucât canionul stã bine ascuns în spatele unei perdele vegetale încâlcite.
Canionul dintre seica Mare si Agnita este o ravenã rezultatã în urma eroziunii puternice a sedimentelor nisipoase de vârstã pliocenã. Are o lungime de 0, 5 – 0, 6 kilometri si o înãltime a peretilor laterali cuprinsã între 6 si 25 de metri. Zona protejatã este de 15 hectare si este administratã de Consiliul Local Mihãileni. Pe peretii de stâncã apar roci conglomerate.
Drumul spre acest loc secret este accesibil doar la picior. Pentru a putea admira cât mai bine peretii maiestuosi si netezi, se poate merge prin albia secatã a râului, care este responsabil de sãpãturile din care a rezultat acest canion.

Cuibul puilor de lup
Datoritã situãrii în Podisul Transilvaniei, în zona deluroasã clima nu are caracteristicile unui canion veritabil. Arsita nu se face simtitã atât de pregnant, iar vegetatia de la baza peretilor este luxuriantã. Flora este reprezentatã prin formatiuni ierboase, pajisti, arbusti si tufisuri. Printre toate acestea misunã animale precum mistretul, iepurele, veverita si dihorul. Sunt bine reprezentate si rozãtoarele, care de obicei îsi fac casa în stepã.
Localnicii care au descoperit si ei acest sãlas cu o structurã ciudatã spun cã aici este cuibul puilor de lup. Din acestã cauzã “Râpa lui Brod” , Canionul Mihãileni este învãluit de legendã si mister.

Pericol de surpare
Canionul Mihãileni este protejat natural de vegetatia care îl ascunde si nu se confruntã cu probleme deosebit de grave. Singurele animale strãine de habitat care îi tulburã linistea sunt oile ce pasc pe dealurile ierboase.
Asupra acestei arii protejate s-a intervenit în anii ‘80, prin lucrãri care sã împiedice colmatarea si suruparea albiei pârâului Calva, datoritã nisipului antrenat de apele de siroire. Aceste lucrãri au fost abandonate, deoarece nu s-au obtinut rezultatele scontate.

Grand Canion SUA
Cel mai mare canion din lume este Grand Canion din SUA. Acesta variazã în lãtime, de la 1,5 la peste 20 de kilometri si se întinde de la gurile râului Para, aflat la granita de nord a Arizonei pânã la Grand Wash Cliffs, în apropierea granitei cu statul Nevada. Distanta pe care o mãsoarã este de aproape 450 de kilometri. Cea mai adâncã si mai spectaculoasã sectiune, lungã de 90 de kilometri, este inclusã în Parcul National al Marelui Canion. Acest parc protejeazã 4.931 de metri pãtrati si a fost creat în 1919. Desi frumusetea si grandoarea canionului sunt cele mai apreciate de publicul larg, cel mai valoros aspect al acestui monument al naturii este importanta sa pentru istoria omenirii. Nici un alt loc de pe Pãmânt nu se comparã cu Marele Canion în ceea ce priveste înregistrarea evolutiei geologice a planetei. Cele mai vechi roci, aflate la baza canionului, au o vechime de peste douã miliarde de ani.

Sursa: http://www.sibiul.ro/stiri-locale/canionul-de-la-mihaileni-misterul-rapei-lui-brod/4839/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Vulcanii-Noroiosi-din-Hasag

Vulcanii noroioși de la Hașag

Vulcanii noroioși de la Hașag- Sibiu Situat în lunca pârâului Visa, la sud de satul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.