Valea Oltețului- Olt
Valea Oltului este una dintre cele mai pitoresti zone din Romania, fiind localizata pe cursul inferior al raului Olt, care traverseaza Muntii Capatanii, Muntii Lotrului si Muntii Fagarasului, dand nastere unui superb defileu, cel mai mare din tara, intins de la Turnu Rosu la Cozia, pe o lungime de 47 km.
Aceasta vale a avut inca de acum cateva secole o insemnatate importanta, jucand pentru vechiul teritoriu romanesc, numit pe atunci Dacia o functie militar – strategica si comerciala, legand Transilvania cu Dunarea. In urma cercetarilor arheologice a fost descoperit aici Castrul Roman Arutela, de langa Masivul Cozia, care se pare ca era localizat intr-un drum strategic roman, pazit de legionarii ce aveau misiunea de a supraveghea circulatia si de a opri atacurile. In timpul sapaturilor s-au descoperit de asemenea si multe alte obiecte, inscriptii, arme, monede si vase ce sunt expuse la Muzeul Militar din Bucuresti. In urma acestei descoperiri, Castrul Arutela a devenit monument istoric, aflat in prezent in custodia Muzeului de Istorie din Ramnicu Valcea. Un alt vestigiu roman de pe Valea Oltului este reprezentat de Masa lui Traian, un masiv stancos, datorita amenajarii hidroelectrice a Oltului, tot ce a mai ramas astazi fiind doar o mica insula in apele raului. Conform legendei, se spune ca pe aceasta stanca a luat masa Imparatul Traian cand a poposit in timpul campaniei de cucerire din anul 105 – 106. Castrele romane aflate in trecut in apropierea Masivului Cozia erau integrate intr-un vechi sistem de aparare roman, numit Limex Alutanus.
In prezent, Valea Oltului este o zona dezvoltata din punct de vedere turistic, oferind foarte multe optiuni in ceea ce priveste posibilitatile de petrecere a timpului liber. Piesajele frumoase, manastirile, drumetiile si traseele montane, oamenii ospitalieri sau baile cu efecte curative sunt doar cateva dintre lucrurile care au facut cunoscuta aceasta regiune atat in tara, cat si in strainatate.
Din categoria atractiilor naturale de pe Valea Oltului merita a fi mentionat Parcul National Cozia, situat in partea sudica a Carpatilor Meridionali, fiind o suprafata naturala protejata de interes turistic si stiintific, ce gazduieste peisaje si ecosisteme de o importanta deosebita. Se gasesc aici diferite specii de plante ocrotite prin lege precum floarea de colt sau iedera alba si animale ca pisica salbatica, rasul, capra neagra sau cerbul carpatin. O atractie pentru turistii mai curajosi pot fi considerate si traseele montane din zona, Muntii Cozia, Muntii Lotrului sau Muntii Capatanii oferind astfel de oportunitati.
Tot in Parcul National de la Cozia, Raul Lotrisor, afluent al Oltului alimenteaza Cascada Lotrisor si Cheile Lotrisorului. Cascada se afla in partea central – sudica a Carpatilor Meridionali, la o altitudine de peste 500 metri, masurand 30 metri lungime. Aceasta se spune ca a fost creata prin anii 1970 – 1971, de oamenii care au dorit la acea vreme sa construiasca drumul forestier de pe Valea Lotrisorului. Cheile pe care acest rau le formeaza prin munti, cu pereti inalti, ce ofera posibilitatea practicarii traseelor alpine se desfasoara de-a lungul a 5 km pe drumul forestier.
Dupa ce drumul prin chei se termina si se largeste destul de mult, pe partea stanga urmeaza o vale, strabatuta de un alt drum forestier care conduce spre Manastirea Frasinei, singura biserica ortodoxa din Romania unde femeile nu au voie sa intre, ca urmare a unei traditii atonite. Sfantul Calinic a asezat la 2 km de manastire o piatra de legamant, pe ea fiind gravate cu litere chirilice, binecuvantari pentru femeile care vor respecta acest legamant si deopotriva blesteme pentru cele care il vor incalca. Denumita dupa padurile de frasini care incojoara spatiul, acesta manastire a fost ridicata in anul 1710, de doi monahi, numiti Ilarion si Stefan. Cei doi cu siguranta au ales acest spatiu mai izolat, ca loc de comuniune a omului cu divinitatea si natura infloritoare de aici.
Sursa: http://www.turismland.ro/zone-turistice/valea-oltului/