Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Mureş » Stejarii seculari de la Breite
GEKO's WorkGroup Inc.
stejari-multiseculari-platoul-breite2

Stejarii seculari de la Breite

Stejarii seculari de la Breite- Mures

 In perioada aprilie 2009 – noiembrie 2010, Fundaţia Mihai Eminescu Trust a desfăşurat proiectul „Implicarea comunitatilor locale în conservarea habitatelor de pajişte şi păşune cu stejari seculari din satele săsesti ale Transilvaniei”, cu sprijin oferit prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Proiectul a acoperit o zonă de peste 126.000 hectare, incluzând 11 comune (46 sate) şi municipiul Sighişoara. Cele 11 comune sunt: Buneşti (jud. Braşov), Saschiz, Vanători, Albeşti, Apold, Daneş (jud. Mureş), Brădeni, Iacobeni, Laslea, Biertan si Moşna (jud. Sibiu). După cunoştinţele noastre, este primul proiect din România care vizează în special acest element de peisaj cultural-natural, inclusiv cu scopul de a face paşi concreţi înspre conservarea acestuia.

În cadrul acestui proiect, Fundaţia MET a făcut demersurile necesare pentru obţinerea statutului de Arie Naturală Protejată de Interes Naţional (categoria III UICN), pentru pajiştea cu stejari seculari de langă satul Fişer din judetul Braşov. Pajistea propusă spre obţinerea statutului protectiv are o suprafaţă de 75,97 hectare şi este situată în interiorul sitului Natura 2000 ROSCI0227 Sighişoara-Târnava Mare. Platoul Fişer se încadrează în categoria Pajiştilor cu Înaltă Valoare Naturală.

De asemenea, 76 arbori seculari de pe această pajişte au fost propuşi a fi desemnaţi ca Monumente ale Naturii. Aceştia aparţin speciilor stejar (Quercus robur) şi gorun (Q. petraea), şi au o circumferinţă de minim 4,7 metri, fiind deosebit de valoroşi din punct de vedere ecologic, estetic şi cultural, totodată întrând în categoria arborilor veterani. Protecţia acestor arbori este importantă deoarece aceştia găzduiesc o diversitate mare de specii de plante şi animale (inclusiv specii protejate), contribuie la creşterea biodiversităţii şi reprezintă o componentă importantă a patrimoniului cultural-natural. Conservarea acestor arbori nu generează conflicte de interese cu utilizatorii de păşune.

În viitor, pe Platoul Fişer se vor desfăşura activităţi economice tradiţionale locale, cel mai frecvent fiind păşunatul. Este important ca activităţile desfăşurate în această zonă să nu afecteze caracterul de „Înaltă Valoare Naturală” a acestei pajişti (de exemplu se va evita suprapăşunatul) şi să nu deterioreze stejarii (de exemplu prin tăiere, incendiere, îndepărtarea parţilor căzute la pământ, acestea fiind suport şi habitat de hrănire pentru diverse vieţuitoare). Prin contractele realizate cu primăriile, utilizatorii de păşune sunt obligaţi să conserve toţi arborii din pajişte.

Păşunea cu arbori seculari de la Fişer este uşor accesibilă pentru activităţi educaţionale, turism şi recreere, care se pot desfăşura aici în mod curent. Stejarii seculari de la Fişer reprezintă importante puncte de atracţie, în special pentru iubitorii de natură şi pentru cei interesaţi de istoria şi cultura Transilvaniei de Sud-Est.

În documentul anexat sunt prezentaţi cei 76 arbori seculari de pe Platoul Fişer propuşi pentru desemnarea ca „monumente ale naturii” de către Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (COMN) din cadrul Academiei Române şi de către Ministerul Mediului.
Sursa: http://www.rezervatia-breite.ro/stejarii-seculari-monumente-ale-naturii-in-satele-sasesti-ale-transilvaniei

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

20130527-71-88-68-1

Rezervația de stejar pufos

Rezervația de stejar pufos –Mures Rezervaţia de stejar pufos din judeţul Mureş este o zonă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.