Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Sălaj » Stanii Clițului
GEKO's WorkGroup Inc.
rezervatia_stanii_clitului

Stanii Clițului

Stanii Clițului- Salaj

Stanii Clițului este o rezervație naturală de tip floristic şi peisagistic situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Băbeni.

Localizare

Aria naturală se află în nord-vestul Transilvaniei, în extremitatea nord-estică a judeţului Sălaj şi cea sud-vestică a satului Cliţ, în abruptul malului stâng al Someşului pe aria cuprinsă între pâraiele Valea Clițului și Ruginoasa, în apropiere de drumului județean (DJ109E) care străbate localitatea.

Descriere

Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 16 hectare. şi a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate).

Din punct de vedere geologic dealul „Stanii Clițului” prezintă un perete stâncos (stane), constituit din roci sedimentare alcătuite din gresii (atribuite perioadei geologice a oligocenului superior), cu intercalații de argile roșii și inserții de cărbune brun.

Aria naturală reprezintă un abrupt stâncos (acoperit în partea superioară cu vegetație de arbori și arbusti) ce adăpostește pe culme o populație importantă de plante cu flori din specia Calluna vulgaris, cunoscută sub denumirea populară de iarbă neagră (specie vegetală protejată).

Floră

Flora este constituită din specii arboricole, arbusti şi ierburi.

Arborii şi arbusti sunt prezenţi cu specii de gorun (Quercus petraea), carpen (Carpinus betulus), mesteacăn (din specia Betula verrucosa), tei pucios (Tilia cordata), plop tremurător (Populus tremula), scoruș (Sorbus aucuparia), alun (Corylus avellana), crușin (Rhamnus frangula L.), merișor (Vaccinum vitis idaea), drob (Cytisus albus),lemnul bobului (Cytisus nigricans), afin (Vaccinium myrtillus L.).

La nivelul ierburilor, alături de Calluna vulgaris este semnalată şi prezenţa speciei floristice de pătrunjel de câmp (Paucedanum oreoselinum).

Obiective turistice

Obiective turistice (lăcaşuri de cult declarate monumente istorice) aflate în vecinătatea rezervației:

  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Piroşa, clădire monument istoric ridicat în anul 1862.
  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Poieniţa construită în anul 1863,

Căi de acces

  • Drumul național DN1H pe ruta JibouVarSurduc, înainte de a trece podul peste Someș, se intră în dreapta drumul județean (DJ109E) spre satul Cliț.

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Stanii_Cli%C5%A3ului

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Stejărișul Panic

Stejărișul Panic- Salaj   Stejărişul Panic este o rezervație naturală de tip forestier și peisagistic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.