Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Sălaj » Rezervația peisagistică Tusa-Barcă
GEKO's WorkGroup Inc.

Rezervația peisagistică Tusa-Barcă

Rezervația peisagistică Tusa-Barcă- Salaj

 

Rezervația peisagistică Tusa – Barcău este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip peisagistic și forestier) situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Sâg.

Localizare

Aria naturală este situată în partea sud-estică Munţilor Plopișului, în extremitatea sud-vestică a județului Sălaj, în Țara Silvaniei (zona de contact a Crişanei cu Transilvania) pe teritoriul sud-vestic al satului Tusa, aproape de limita de graniță cu judeţul Cluj.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate)  și reprezintă o arie naturală constituită din șisturi cristaline acoperite cu conglomerate de gresii, argile și nisipuri. Aria naturală se află în apropierea zonei de contact al Munţilor Plopişului cu Munţii Meseş (în apropierea izvoarelor Barcăului) şi se întinde pe o suprafață de 13,43 hectare.

Rezervația înclude un sector de pădure (făgete pure de dealuri și făgete amestecate), o zonă de pajiște, precum și două izbucuri (Izbucul Mare și Izbucul Mic) cu un impresionant debit de apă şi se suprapune sitului Natura 2000 – Tusa – Barcău.

Biodiversitate

Aria protejată și dispune de clase de habitate cu păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum (păduri dacice de fag și carpen cu vegetație de colțișor).

Căi de acces

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Rezerva%C5%A3ia_peisagistic%C4%83_Tusa-Barc%C4%83u

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Stejărișul Panic

Stejărișul Panic- Salaj   Stejărişul Panic este o rezervație naturală de tip forestier și peisagistic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.