Pădurea Seaca – Optășani- Olt
Elemente de identitate şi particularităţi tip “Natura 2000”
- Cod: ROSCI0225
- Tip sit: SCI
- Suprafaţa: 2146.0 ha
- Manager: Direcţia Silvică Slatina a preluat în custodie, conform prevederilor legale, şi administrează în prezent zona din sit, declarată arie naturală protejată, cât şi restul suprafeţei.
- Coordonatele caracteristice: 44°42″50′,24°28″15′
- Altitudine med/max/min: 310.0/337.0/231.0
- Calitate: În acest sit există cel mai curat şi mai valoros arboret de gârniţă din România şi unul dintre cele mai curate din Europa.
- Vulnerabilitate: Situl poate fi pus în pericol de exploatările forestiere intensive.
- Desemnare: Prin Legea 5/2000 au fost desemnate două zone din acest SCI: arii naturale protejate – Pădurea Seaca Optăşani şi Rezervaţia de arborete de gârniţă.
- Proprietari/Administratori: Forma de proprietate a sitului propus este proprietate de stat 95% şi proprietate privată 5%.
- Caracterizare: Prin H.C.M. nr. 518/1954, pădurea a fost pusă sub protecţie, fiind declarată în anul 1969 “rezervaţie forestieră” a Academiei Române, datorită existenţei celui mai curat şi mai valoros arboret de gârniţă din România şi unul dintre cele mai curate din Europa. Specia ocupă 82% din suprafaţa pădurii, iar arborii au vârsta medie de 75 de ani, existând însă şi exemplare care depăşesc 100 de ani. Pădurea prezintă la dimensiuni reduse vegetaţia veche, caracteristică masivului Făgăraş. Ea este un vestigiu al pădurilor din subboreal (3000 – 1000 de ani Î. Hr.), care se întindeau din bazinul Mediteranei până în nordul Câmpiei Române, cu un pronunţat caracter termofil. În literatura de specialitate, pădurea Seaca – Optăşani este menţionată ca rezervaţie forestieră-botanică, pe suprafaţa de 218,9 ha.
- Plan de management: În cadrul propunerii de sit, SCI Seaca Optăşani, se află 2 arii protejate, declarate prin Legea 5/2000, pentru care custodele, Direcţia Silvică Olt, a întocmit planul de management.
- Specii prioritare: 2 înregistrări pentru ROSCI0225
Resurse identificate şi potenţial “Natura 2000”
- Resurse şi potenţial natural:
- Rezervaţia Seaca Optăşani – rezervaţie forestieră botanică
- Rezervaţia de arborete de gârniţă a Academiei Române
- Lacul Poboru
- Râurile: Plapcea, Vedea
- Flora specifică, formată din vegetaţie ierboasă
- Fauna: căprioare, cerbi, mistreţi, iepuri, fazani, etc.
- Păşuni şi fâneţe
- Teren fertil ca potenţial pentru agricultură