Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Neamţ » Codrii de Aramă
GEKO's WorkGroup Inc.
1531De-treci-codrii-de-arama

Codrii de Aramă

Codrii de Aramă- Neamt

 

Codrii de Aramă alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Agapia.

Localizare

Aria naturală cu o suprafață de 7 hectare se află în partea central-nordică a județul Neamț, în Depresiunea Neamțului în zona sud-vestică a satului Filioara între acesta și satul Văratec, în apropierea rezervației naturale Pădurea de Argint lângă drumul național DN15G[3]. Rezervația este situată la o altitudine de 550-650 m.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și reprezintă o zonă împădurită în culmea sudică a Dealului Filiorul, cu rol de protecție pentru specii arboricole de gorun (Quercus petraea) secular.

Vârsta celui mai bătrân exemplar este de peste 130 ani. Alături de acesta, aici sunt inventariate alte circa 300 de specii de plante. La poalele dealului, Pâraul Filioara se însoțește de pâlcuri de răchitișuri și mlaștini mici, iar pe pajiștile înconjurătoare Păiușul roșu și Iarba vântului se găsesc din belșug..

Relația cu poezia lui Mihai Eminescu

Zona a jucat un rol în creația poetului Mihai Eminescu, fiind un izvor de inspirație pentru acesta.

La asfințit se poate admira sub lumina razelor de soare “vazduhul tămâiet” descris de Mihai Eminescu în “Calin – file de poveste”

De treci codrii de aramă de departe vezi albind/ Și-auzi mândra glasuire a pădurii de argint

Mihai Eminescu – Călin, file de poveste VIII

Toamna odată cu schimbarea culorii frunzelor peisajele au culori care fac peisajul sa pară de poveste.

Langa rauri argintoase, care misca-n mii de valuri/ A lor glasuri inmiite, printre codri, printre dealuri,/ Printre bolti sapate-n munte, lunecand intunecos,/ Acolo-s dumbravi de aur cu poiene constelate,/ Codrii de argint ce misca a lor ramuri luminate/ Si paduri de-arama rosa rasunand armonios.

Mihai Eminescu – Memento mori (Panorama deșertăciunilor)

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

stanca_serbesti5

Stânca Șerbești

Stânca Șerbești- Neamt Locatie: Stanca Serbesti este situata la o distanta de aproximativ 17 km …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.