Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Mehedinţi » Cornetul Bălții
GEKO's WorkGroup Inc.
cornetul gramei

Cornetul Bălții

Cornetul Bălții,- Mehedinti

Forme de relief specifice carstului mehedinţean, cornetele nu sunt altceva decât martori de eroziune calcaroşi, ce domină Podişul Mehedinţi prin înălţimile lor mai ridicate. Un martor de eroziune reprezintă o rămăşiţă a unui vechi masiv sau unitate de relief mai înaltă, care, în urma eroziunii, cauzată atât de acţiunea apei cât şi de alţi factori, s-a retras treptat rezultând forma pe care o putem vedea astăzi. Martorii de eroziune pot fi de mai multe feluri, de la vârfuri de munte la spectaculoasele inselberguri din Utah, S.U.A:

     Specificul cornetelor este dat de constituţia lor geologică, fiind alcătuite din calcare. Conform Dicţionarului geografic al judeţului Mehedinţi, toponimul s-a format prin adăugarea la cuvântul corn (arbust mediteranean) a sufixului -et. 

     Cornetele sunt dispuse de-a lungul fâşiei calcaroase din Podişul Mehedinţi, de la sud-vest către nord-est. Altitudinile lor cresc pe aceeaşi direcţie, culminând în vf. Cerboanea (801m) pentru ca după acesta să scadă din nou la o medie de 550m.

            Formele carstice care s-au dezvoltat pe cornete sunt reprezentate de peşteri (Peştera Curecea, sub Cornetul lui Bobic, Peştera Epuran – Cornetul Jupâneştilor), câmpuri de lapiezuri (Cornetul Băluţei, al Bălţii) şi doline (cele mai mari de pe teritoriul judeţului, pe Cerboanea). De cele mai multe ori, în apropierea cornetelor cursurile râurilor se pierd în sisteme hidrocarstice subterane.

     De obicei, cornetele sunt acoperite de o vegetaţie densă, formată atât din păduri de stejar, fag, cât şi din formaţiuni de tip şibleac, reprezentate de arbuşti mediteraneeni. Pădurile pot lipsi complet însă, aşa cum sunt cazurile Cornetelor Băluţei şi Răiculeştilor. În 1980 arealul Cornetelor Babelor şi Cerboanei a fost declarat rezervaţie botanică.

     Accesul în punctele cele mai înalte ale cornetelor este dificil, fiind lipsite de poteci şi acoperite de tufişuri. Pentru cel ce îşi croieşte însă cale către vârf, reprezintă excelente puncte de belvedere asupra Podişului Mehedinţi.

Sursa: http://plaiulmehedinti.blogspot.ro/2012/02/cornetele.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Rezervatia-Valea-Oglanicului-20110816172806

Valea Oglănicului

Valea Oglănicului- Mehedinti Valea Oglănicului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.