Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Maramureş » Taul lui Dumitru
GEKO's WorkGroup Inc.
32-Afluind-in-v.Sturului

Taul lui Dumitru

Tăul lui Dumitru- Maramures

Printre multele zone atractive din imprejurimile Baii Mari se numara si rezervatia Taul lui Dumitru. S-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 si este situata pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare, in localitatea Blidari, avand o suprafata de trei hectare. Turbarie activa tipica, cu un ochi de apa in zona centrala, este situata in creasta principala a Muntilor Ignisului, la o altitudine de 1.130 m. Taul lui Dumitru face parte din categoria monumentelor naturii, la categoria a treia. Mlastinile oligotrope sunt fenomene postgalactice. Scopul principal al ariei naturale Taul lui Dumitru este cel de conservare a diversitatii biologice. De asemenea, se urmareste excluderea si prevenirea activitatilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum si asigurarea conditiilor pentru activitati educative, recreative si de cercetare stiintifica, sustin reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului Maramures.

Lacul, aproape circular, are dimensiunile de 15×20 m si se deverseaza spre vest in Valea Sturului. Vegetatia este caracteristica tinoavelor formata din muschi arctic si o flora adaptata conditiilor ostile, solul fiind sarac in substante nutritive. Acolo se regaseste planta insectivora Roua Cerului. Grosimea medie a stratului de turba este de 5,5 m, volumul este apreciat la 88.414 mc, fiind unul din zacamintele cu valoarea stiintifica apreciate in tara. Turbaria este practic o arhiva multimilenara cu o bogata diversitate biologica. Rezervatia se afla in custodia Directiei Silvice Baia Mare in baza OG nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sabatice.

La turbarie se poate ajunge din Blidari, urmand drumul forestier pe Valea Sturului, pana in Poiana lui Dumitru, dupa care se tine marcajul turistic cruce rosie.

Sursa: http://www.informatia-zilei.ro/mm/locale/aria-protejata-taul-lui-dumitru-una-dintre-zonele-atractive-ale-judetului

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-3990_2

Stancariile Salhoi

Stâncăriile Sâlhoi – Zâmbroslavele- Maramures  Stâncăriile Sâlhoi – Zâmbroslavele este o rezervație naturală de tip …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.