Tăul lui Dumitru- Maramures
Printre multele zone atractive din imprejurimile Baii Mari se numara si rezervatia Taul lui Dumitru. S-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 si este situata pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare, in localitatea Blidari, avand o suprafata de trei hectare. Turbarie activa tipica, cu un ochi de apa in zona centrala, este situata in creasta principala a Muntilor Ignisului, la o altitudine de 1.130 m. Taul lui Dumitru face parte din categoria monumentelor naturii, la categoria a treia. Mlastinile oligotrope sunt fenomene postgalactice. Scopul principal al ariei naturale Taul lui Dumitru este cel de conservare a diversitatii biologice. De asemenea, se urmareste excluderea si prevenirea activitatilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum si asigurarea conditiilor pentru activitati educative, recreative si de cercetare stiintifica, sustin reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului Maramures.
Lacul, aproape circular, are dimensiunile de 15×20 m si se deverseaza spre vest in Valea Sturului. Vegetatia este caracteristica tinoavelor formata din muschi arctic si o flora adaptata conditiilor ostile, solul fiind sarac in substante nutritive. Acolo se regaseste planta insectivora Roua Cerului. Grosimea medie a stratului de turba este de 5,5 m, volumul este apreciat la 88.414 mc, fiind unul din zacamintele cu valoarea stiintifica apreciate in tara. Turbaria este practic o arhiva multimilenara cu o bogata diversitate biologica. Rezervatia se afla in custodia Directiei Silvice Baia Mare in baza OG nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sabatice.
La turbarie se poate ajunge din Blidari, urmand drumul forestier pe Valea Sturului, pana in Poiana lui Dumitru, dupa care se tine marcajul turistic cruce rosie.