Stâncăriile Sâlhoi – Zâmbroslavele- Maramures
Stâncăriile Sâlhoi – Zâmbroslavele este o rezervație naturală de tip botanic, geologic și peisagistic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al orașului Borşa.
Localizare
Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Maramureș, în Munţii Maramureşului, grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, ce aparține lanțului muntos al Carpaților Orientali, aproape de limita teritorială cu judeţul Suceava[1].
Descriere
Rezervația naturală inclusă în Parcul Natural Munţii Maramureşului, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 5 hectare.
Aria naturală reprezintă culmea versantului drept al Văii Măguriței (bolovănișuri și stâncării calcaroase atribuite perioadei geologice a eocenului, mlaștini, grohotișuri, păduri și pajiști) ce adăpostește și protejază o populație compactă de lingurea (Cochlearia pyrenaica var. borzaeana), specie floristică ce aparține familiei Brassicaceae.
Atracții turistice
În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:
- Biserica de lemn din Borșa din Jos cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construcție 1700, monument istoric
- Munții Maramureșului, Rodnei și Țibăului
- Parcul Natural Munţii Maramureșului
- Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsinii (800 ha), arie protejată de tip floristic și faunistic
- Rezervația știinţifică Piatra Rea (409 ha)
- Rezervația știinţifică Pietrosul Mare (3.300 ha)
Căi de acces
- Drumul naţional DN18 pe ruta: Baia Mare – Sighetu Marmaţiei – Vişeu de Sus – Moisei – Borșa
Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/St%C3%A2nc%C4%83riile_S%C3%A2lhoi_-_Z%C3%A2mbroslavele