Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Maramureş » Mlastinile Vlasinescu
GEKO's WorkGroup Inc.
MlatinaVlinescu9290

Mlastinile Vlasinescu

Mlastinile Vlăsinescu- Maramures

 

Mlaştinile Vlasinescu alcătuiesc o rezervație naturală de tip botanic situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Deseşti.

Localizare

Aria naturală se află în Munții Gutâi – Igniș (o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaţilor Orientali), în partea central-nordică a județului Maramureș (în Platoul Izvoare) și cea nord-vestică a satului Mara

Descriere

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o suprafață de 3 hectare.

Floră şi faună

Aria protejată se află pe versantul nordic al Ignișului, la confluența pârâului omonim cu valea Vlăşinescu și reprezintă o zonă de mlaștini oligotrofice în arealul căreia se află o mare diversitate de floră și faună specifică turbăriilor[.

Flora este constituită din arbori, arbusti și vegetaţie ierboasă cu specii de: molid (Picea abies), scoruș de munte (Sorbus aucuparia), mesteacăn (Betula nana) brădișor (Lycopodium selego), ferigă de mlaștină (Dryopteris cristata), trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata), roua cerului (Drosera rotundiflora – specie insectofagă), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), brădișor (Lycopodium selago) sau trifoiște (Menyanthes trifoliata).

Fauna este reprezentată de reptile, amfibieni și batracieni, cu specii de: viperă (Vipera berus), salamandră carpatică (Triturus montondoni) sau broască cu burtă galbenă (Bombina veriegata) o specie protejată aflată pe Lista roșie a IUCN.

Atractii turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn „Sf. Paraschiva” din Desești construită în secolul al XVIII-lea și inclusă în decembrie 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, împreună cu alte șapte biserici din județul Maramureș.
  • Biserica din lemn cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” (1770) din satul Hărniceşti
  • Rezervația naturală Mlaştina Iezerul Mare (0,5 ha)
  • Aria protejată Creasta Cocoşului (50 ha)
  • Cheile Tătarului, Munţii Gutâi, arie naturală de tip hidro-geologic (15 ha)
  • Munții Igniș

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Mla%C5%9Ftinile_Vl%C4%83%C5%9Finescu

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

32-Afluind-in-v.Sturului

Taul lui Dumitru

Tăul lui Dumitru- Maramures Printre multele zone atractive din imprejurimile Baii Mari se numara si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.