Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Maramureş » Mlastina Iezerul Mare
GEKO's WorkGroup Inc.
81

Mlastina Iezerul Mare

Mlastina Iezerul Mare- Maramures

 

Mlastina Iezerul Mare este o rezervație naturală de tip floristic și faunistic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Desești.

Localizare

Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Maramureș la o altitudine de 1.014 m. în Munții Igniș (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei ce aparțin de lanțul muntos al Carpaților Orientali), pe teritoriul nord-vestic al satului Hărniceşti, în apropierea drumului național (DN18) care leagă municipiul Baia Mare de Sighetu Marmaţiei.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 5 hectare. Mlaștina Iezerul Mare se suprapune sitului Natura 2000 – Igniș.

Aria protejată reprezintă un ochi de apă drenat de pâraiele Valea Zăvoare și Valea Cheii (zonă umedă) înconjurat de mlaștini oligotrofe, ce adăpostește o vegetație (relicte glaciare) diversificată specifică turbăriilor, constituită din specii de: ligularia (Ligularia sibirica), iarbă albastră (Molinia coerulea), ruin (Succisa pratensis), târsă (Deschampsia cespitosa), vuitoare (Empetrum nigrum), rogojel (Carex brizoides), ruginare (Andromeda polifolia), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), coada racului (Potentilla erecta), merișor (Vaccinium vitis-idaea), bozățel (Veratrum album) și o faună reprezentată de o gamă variată de mamifere, păsări și reptile.

Atractii turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn cu hramul „Sf. Paraschiva” din satul Desești. Lăcaşul de cult a fost construit în secolul al XVIII-lea și este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO împreună cu alte șapte biserici din județul Maramureș.
  • Rezervația naturală “Creasta Cocoşului” (50 ha)
  • Aria protejată “Cheile Tătarului” (15 ha)
  • Munții Igniș

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Mla%C5%9Ftina_Iezerul_Mare

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

32-Afluind-in-v.Sturului

Taul lui Dumitru

Tăul lui Dumitru- Maramures Printre multele zone atractive din imprejurimile Baii Mari se numara si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.