Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Maramureş » Creasta Cocosului
GEKO's WorkGroup Inc.
Apus_Creasta-Cocosului

Creasta Cocosului

Creasta Cocoșului- Maramures

Rezervaţia naturală Creasta Cocoşului se află în Munţii Gutâi, la 1.400 de metri altitudine, la aproximativ 30 de kilometri de oraşele Baia Mare şi Baia Sprie, din judeţul Maramureş. Numele acestei adevărate bijuterii naturale vine de la asemănarea dintre creasta muntelui cu creasta unui cocoş.

Relieful, format din roci vulcanice, are un aspect unic: în special din valea Marei, creasta se înfăţişează sub forma unui şir de stânci ascuţite, o adevărată lamă zimţată, asemănătoare crenelurilor unui castel, ori crestei unui cocoş de munte, cum bine au observat localnicii.

Rezervaţia naturală Creasta Cocoşului se întinde pe o suprafaţă de numai 50 de hectare şi are o altitudine medie de 1.200 de metri.În cel mai înalt punct al său, creasta atinge înălţimea de 1.450 de metri.

Zimţii crestei se întind pe o lungime de circa 200 de metri, iar privitorul are surpriza să descopere câte o altă înfăţisare nouă a crestei, în funcţie de unghiul din care priveşte.

Formele nemaîntâlnite ale Crestei Cocoşului se datorează genezei sale zbuciumate, aceasta luând naştere în urma unor erupţii vulcanice explozive. Relieful a fost sculptat apoi de vânt şi de ploi, de torente, ajungând în zilele noastre să aibă această formă inedită.

Creasta Cocoşului poate fi văzută de la mare depărtare, din tot Maramureşul, reprezentând un îndrăgit punct de reper pentru turişti şi alpinişti.

Ca să ajungi pe Creasta Cocoşului, cel mai uşor este să porneşti din pasul Gutâi, pe un drum de numai două ore, de la hanul din apropiere situat pe Drumul Naţional 18, dintre Sighetul Marmaţiei şi Baia Mare.

Creasta Cocoşului este foarte cautată de alpinişti, dar şi de practicanţii sporturilor extreme, deoarece aici se poate practica escaladă, dar şi zborul cu parapanta. Zona este renumită pentru priveliştile minunate pe care le oferă tuturor, fie că vorbim despre alpinişti cu experienţă sau despre drumeţi, amatori de peisaje montane.

 Fiind vorba despre o rezervaţie naturală, nu veţi găsi hoteluri pe Creasta Cocoşului, însă vă stă la dispoziţie o zonă superbă de camping, în imediata vecinătate.

 Nu uitaţi să aduceţi şi binoclul: Creasta Cocoşului este renumită şi ca loc de observare a păsărilor. Aici puteţi admira, în toată splendoarea lor, specii ocrotite cum ar fi acvila de stancă, acvila aurie, acvila ţipătoare, corbul, uliul şi codobatura vânătă.

Sursa: http://www.transilvania-magica.ro/location/creasta-cocosului

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

32-Afluind-in-v.Sturului

Taul lui Dumitru

Tăul lui Dumitru- Maramures Printre multele zone atractive din imprejurimile Baii Mari se numara si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.