Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Maramureş » Cheile Lapusului
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-cheile-lapusului

Cheile Lapusului

Cheile Lăpușului- Maramures

 

Cheile Lăpușului alcătuiesc o rezervație naturală (arie protejată de tip geologic, floristic şi faunistic) situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al orașului Târgu Lăpuş.

Localizare

Aria naturală se află în partea central-sudică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu judeţul Sălaj), în partea vestică a orașului Târgu Lăpuș, între satele Răzoare și Remecioara (pe cursul mijlociu al râului Lăpuș, de la Rozoare și până la confluența acestuia cu râul Cavnic).

Descriere

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000(privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o distanță de 25 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Cheile Lăpușului.

Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri; cu faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor.

În arealul ariei naturale este semnalată prezența unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea populară de ivoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), specie aflată pe Lista roșie a IUCN.

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

 • Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Boiereni, construcție 1815
 • Biserica reformatǎ-calvină din satul Dămăcușeni, construitǎ în jurul anului 1700
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Dumbrava, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric
 • Biserica de lemn „Sfânta Maria” din satul Fântânele, construcție 1900, monument istoric
 • Biserica de lemn „Sfinții Apostoli” din satul Groape, construcție 1830, monument istoric
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Inău, construcție 1689, monument istoric
 • Biserica de lemn din satul Răzoare construită în secolul al XVIII-lea și adusă după 1867 din localitatea Glod (Sălaj).
 • Biserica de lemn Sf. Arhangheli din Rogoz (monument istoric). Biserica a fost construită în anul 1663 şi este considerată una dintre cele mai interesante și valoroase biserici de lemn din Transilvania, aflată pe Lista Potrimoniului Mondial al UNESCO
 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Boroieni
 • Mănăstirea Rohia
 • Biserica de lemn din satul Stoiceni, construcție 1860, monument istoric
 • Rezervația naturală „Cheile Babei”

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Cheile_L%C4%83pu%C5%9Fului 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

32-Afluind-in-v.Sturului

Taul lui Dumitru

Tăul lui Dumitru- Maramures Printre multele zone atractive din imprejurimile Baii Mari se numara si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.