Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
Tinovul-Luci-20110123174057

Tinovul Luci

Tinovul Luci- Harghita

 

Tinovul Luci, cu suprafaţa de 282,5 hectare este cel mai mare tinov montan din România. Este localizat la 10 kilometri vest de Sâncrăieni, în partea nordică a masivului Harghitei de Sud, s-a format într-o calderă uriaşă a unui fost vulcan localizat între Pasul Tolvajos şi Sântimbru Băi.

Caldera este la 1080 metri altitudine şi are diametrul de 7 kilometri. Aici izvorăşte râul Cormoş, care străbate tinovul. Grosimea turbei este estimată la 4, 5 metri grosime, zona a fost declarată rezervaţie naturală în anul 1955. S-a format prin colmatarea unui fost lac de crater vulcanic, unde s-au păstrat o serie de plante şi asociaţii  floristice relicte, rămase din ultima perioadă glaciară, specifice azi tundrelor. Aici găsim mesteacănul pitic, o serie de specii de muşchi rare, roua cerului, specia de rogoz Eriophorum vaginatum, afina de turbă, rozmarinul de turbă (Andromeda polifolia), vuietoarea (Empetrum nigrum), afinul negru şi roşu.

Din speciile rare de animale, amintim amfibienii şopârla de munte (Zzootoca vivipapa), vipera cu cruce (Vipera berus), tritonul carpatic (Triturus montandori), tritonul de munte (Triturus alpestris), tritonulcomun (Triturus vulgaris), buhaiul  de baltă cu burta galbenă (Bombina variegata), broasca roşie de munte (Rana temporaria) şi broasca râioasă brună (Bufo bufo). Frecvent se pot vedea şi ursul brun, cerbul carpatin, mistreţul, căprioara, lupul, şi chiar şi râsul.

ACTIVITĂŢI PERMISE ŞI INTERZISE PE TERITORIUL ARIILOR PROTEJATE

Protejarea naturii este nu numai precizată prin lege, dar este şi o responsabilitate. Legea se referă nu numai la elementele ocrotite prin reglementări, dar şi la habitatul în care acestea se găsesc. Speciile pot fi ocrotite doar în cadrul lor natural, oferind o protecţie a mediului de viaţă. Printre valorile naturale, cunoaşterea biodiversităţii pe deoparte, înseamnă o experiență sufletească pentru cei care doresc să cerceteze ecosistemele. Pe altă parte înseamnă o plăcere estetică, prin urmare este o reîncărcare sufletească pentru cei care fac drumeții în natură. Judeţul Harghita, şi implicit Ţinutul Secuiesc, sunt binecuvântate când vine vorba de comori peisagistice şi frumuseţi ale naturii. Aceste bijuterii naturale, care reprezintă şi obiective economice, pot fi puse în pericol cu un comportament neadecvat din partea vizitatorilor. Protejarea comorilor naturale este un efort comun. Pentru administrarea şi ocrotirea ariilor protejate, au fost deja desemnate organele de pază care au dreptul de a emite reglementări proprii. Pe lângă acestea, am mai specifica câteva sfaturi utile pentru a reduce daunele produse:

  • să nu ne abatem de la cărările marcate
  • să nu lăsăm deşeuri în urma noastră
  • să păstrăm liniştea, evitând folosirea sonorizărilor puternice
  • să nu rupem plantele, mai ales cele protejate
  • să campăm doar în locuri special amenajate
  • să nu facem foc, numai în locuri special amenajate şi să avem grijă de stingerea totală a focului
  • să nu aruncăm mucuri de ţigară aprinse
  • să evităm folosirea vehiculelor motorizate în preajma ariilor protejate, să folosim doar traseele recomandate şi/sau permise
  • să ne bucurăm de sunetele şi priveliştea naturii şi să nu ne deranjăm semenii în savurarea acestora.

Prin acest material informativ care prezintă ariile protejate din judeţul Harghita dorim să contribuim la promovarea turismului responsabil şi eco–conştient.

În acest demers contăm şi pe deschiderea şi interesul dumneavoastră.

Mai aproape de natură: prin vizitare şi conservare!

Sursa: http://www.greenharghita.ro/index.php/ro/arii-naturale-protejate/tinovul-luci-comuna-sancraieni/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vulcanii noroiosi de la Filias

Vulcanii noroioşi de la Filiaş-Harghita   Vulcanii noroioși de la Filiaș (monument al naturii), alcătuiesc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.