Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Iaşi » Poiana cu Schit
GEKO's WorkGroup Inc.
poaiana-cu-schit

Poiana cu Schit

Poiana cu Schit- Iasi

 

Workshop-ul a reprezentat o etapă de pregătire a grupului ţintă în perspectiva întâlnirii cu aria naturală protejată. Acţiunea şi-a propus să evidenţieze importanţa existenţei acestor spaţii, rolul lor în protejarea speciilor rare de floră şi faună, responsabilitatea celor care le vizitează pentru a le conserva integritatea.

Conservarea mediului natural

În calitate de lector, dna ing. Galea Temneanu, şef birou în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, a detaliat pentru cei 39 de participanţi importanţa biodiversităţii, ameninţările la adresa ei şi importanţa constituirii ariilor protejate ca măsură de protecţie şi conservare. Au fost prezentate şi caracterizate diferitele tipuri de arii protejate şi legislaţia care stă la baza instituirii lor, insistându-se pe necesitatea identificării şi definirii riguroase a elementelor care le particularizează. Ca o consecinţă firească, au fost detaliate şi comentate regulile de comportament care, adaptate caracteristicilor fiecărei arii, îi pot asigura rolul de spaţiu protector pentru diversa lume vie pe care o adăposteşte. Un alt reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, dna biolog Luminiţa Iconomu a prezentat, în calitate de lector, aria naturală protejată „Poiana cu schit”. Participanţii au aflat care au fost argumentele invocate de iniţiatorii demersului de instituire a ariei, consecinţele legale ale acestui demers şi rigorile care se impun respectate de fiecare vizitator al zonei. Mai mult decât regulile menţionate, frumuseţea şi delicateţea speciilor prezentate în timpul expunerii se constituie într-o pledoarie convingătoare pentru protejarea lor.

Evocări culturale

Scriitorului Ioan Muscalu i–a revenit sarcina de a le vorbi celor prezenţi despre istoria şi importanţa culturală a „Poienii cu statui”, parte componentă a „Poienii cu schit”. A fost o călătorie de imagine, cuvinte şi muzică, care a urmat paşii lui Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, marcată de citate fluviu din opera lui Mihail Sadoveanu. A fost o convingătoare pledoarie pentru cunoaşterea şi preţuirea înaintaşilor şi a faptelor lor, o invitaţie la preţuirea şi protejarea a tot ceea ce ne aduce aminte de ei şi ne îndeamnă să încercăm să ne ridicăm la înălţimea lor. La workshop au participat elevi ai Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi”, însoţiţi de profesor Roca Daniela şi Andriev Sorina, studenţi ai Universităţii Tehnice Iaşi, cadre didactice universitare. Au fost prezenţi reprezentanţi ai partenerilor: APM Iaşi, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului Iaşi, Fundaţia Culturală „EcoArt”, Asociaţia Ecologiştii Români, S.C. „ICAR TOURS” SRL Iaşi, Asociaţia Studenţilor Chimişti „CHEMIS”.

Sursa: http://curierul-iasi.ro/poiana-cu-schit-arie-naturala-protejata-3941 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Saraturile de la Valea Ilenei

Sărăturile de la Valea Ilenei- Iasi   Sărăturile de la Valea Ilenei se află pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.