Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Gorj » Valea Ibanului
GEKO's WorkGroup Inc.
Valea-Ibanului-Scoarta-Gorj-scoici

Valea Ibanului

Valea Ibanului

Judetul Gorj

 

Valea Ibanului este un punct fosilier cu o suprafaţă de un hectar, situat pe panta unui deal din rocă sedimentară alcătuită în cea mai mare parte din nisipuri marne și argile. Cochiliife fosilizate pot fi admirate cu uşurinţă, deoarece apar în mai multe locuri din zonă (inclusiv pe malul Blahniţei la Crasna şi Săcelu).
Geologii spun că fosilele au o vechime de 3-4 milioane de ani, însă, după alţi specialişti, ele ajung al 7 milioane de ani. În orice caz, ele datează dinaintea apariţiei omului. Prin anii ’40, dealul s-a surpat şi aşa au ieşit la iveală scoicule. Aceste rupturi de pământ care scot la suprtafaţă depozitele fosile se numesc aflorimente. În straturile groase de nisip tasat se găsesc fosile de gasteropode (melci) şi de lamelibranhiate (scoici). Ele seamănă cu cele actuale. Fosilele sunt greu de extras deoarece se fărămiţează.
Ele datează din Neogen, perioadă cu evenimente geologice şi biologice importante, timp în care s-a încheiat ciclul orogenezei alpine şi au avut loc intense activităţi vulcanice. Fosilele găsite la Iban sunt specifice apelor dulci.

Numele locului are chiar şi o legendă: Ibanus se numea un tătar, care a venit aici cu oamenii lui, în jurul anului 1241, formând un sat, căruia i-au dat acest nume. După dispariţia satului, numele a rămas văii de la poalele dealului unde aceştia au locuit.
Ca să ajungi aici, urmezi indicatoarele. Este un însemn de monument în drum. De acolo se urcă pe o pantă, inaccesibilă cu maşina. La mijlocul pantei, un indicator îţi arată o cărare, pe care mai ai de mers cam zece minute. Drumul se înfundă şi apare dealul nisipos ,arcat corespunzător cu o pancartă “Rezervaţia naturală «Valea Ibanului»”. Rezervaţia nu este delimitată sau împrejmuită.

Rezervaţia din Valea Ibanu a adus numeroase beneficii comunei Scoarţa, dezvoltându-se infrastructura: alimenatrea cu apă şi modernizarea drumului.

Sursa: http://www.cesavezi.ro/obiective-turistice/4-obiective-geografice/452-locul-foilier-valea-ibanului#!/catid=undefined

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

valea_sodomului

Valea Sodomului

Valea Sodomului Judetul Gorj   Valea Sodomului este o arie protejată de interes național ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.