Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Galaţi » Prutului Inferior
GEKO's WorkGroup Inc.
ParculNaturalLuncaJoasaaPrutuluiInferior_1-m

Prutului Inferior

Prutului Inferior

Judetul Galati

  • Este in sudul și estul Județului Galați
  • Unitate geografica Podisul Central al Moldovei, Lunca Prutului Inferior si Silvostepa Câmpiei Românie -albia minora a Fluviului Dunarea
  • Altitudine: intre 3 si 200 mm
  • Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
  • Fara conditii de campare

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior este o arie naturală protejată cu regim de, constituită în scopul protecției și conservării biodiversității din lunca inundabilă a răului Prut…

  • Trasee amenajate: da
  • Trasee marcate: da pentru obersvarea pasarilor din zona, pentru pescuit si vanatoare
  • Conditii de vizitare: vizitarea se poate face doar dupa achitarea unei taxe, iar pentru pescuit și vânătoare trebuie sa existe un permis, emis de Asociatia Pescarilor Sportivi din Galați

Importanța ecologică a acestui parc, rezultă prin caracterul de poartă de intrare în Rezervația Biosferei Delta Dunării a părții terminale a râului Prut, respectiv prin specificitatea de traseu a trei coridoare majore de migrație a păsărilor care clocesc pe teritoriul Eurasiei. Teritoriul parcului a fost declarat Sit de Importanță Comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000, prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile nr. 1964 din 13.12.2007, iar întreg teritoriul parcului a fost desemnat prin Hotărârea de Guvern nr. 1284/24.10.2007 Arie Specială de Protecție Avifaunistică (SPA) în cadrul rețelei ecologice europene Natura 2000.

Parcul se întinde pe teritoriul administrativ a 9 localități: Municipiul Galați și 8 comune (Tulucesti, Frumușita, Foltești, Mastacani, Vlădești, Oancea, Suceveni, Cavadinești) având în total 18 sate componente.

Parcul se întinde în sudul și estul județului Galați, având următoarele limite: spre N – pornește din dreptul Cotului Rusului, de la confluența râurilor Elan și Prut, spre S – pornește de la confluența Prutului cu Dunărea (inclusiv Insula Cărăușului, Balta Zătun), spre V – are ca limită colinele Covurluiului iar spre E – se află granița de stat cu Republica Moldova pe o lungime de 122,4 km, până la limita cu județul Vaslui.

Are o lungime de 145 km și din suprafața sa, 62% este ocupată de diferite ecosisteme acvatice (cursuri de apă, lacuri, bălți sau zone mlăștinoase), 25% de păduri de luncă, 6 % de pășuni, 7% de terenuri agricole, construcții, drumuri și altele, iar culturile agricole ocupă un foarte mic procent de 4%.

Parcul are o suprafață de 8.247 ha, dintre care 4.925 ha sunt acoperite de bălți, lacuri, mlaștini, 2.627 ha de padure și pajiști umede și alte suprafețe și habitate. Cuprinde rezervațiile naturale: Ostrovul Prut (62 ha), Lunca Joasă a Prutului (81 ha), Lacul Pochina (74,8 ha) și Lacul Vlascuta (41,8 ha); precum și Lacul Brateș (2.120 ha) – o zonă de conservare specială, supranumit “Balatonul Romaniei”, inclusiv pepiniera piscicola si zona de stufăriș și vegetație palustră.

În zona Prutului inferior au fost identificate 239 de specii de pasari, dintre care 50 de specii sunt  specii vulnerabile, periclitate sau critic periclitate. Găsim aici: gârlița mică, rața roșie, codalbul, cristelul de câmp, becatina mare, culicul cu cioc subtire etc. (specii amenintate pe plan global), gârlița mare, rața cu cap negru, ploierul argintiu, fugaciul mic, fluierarul negru, corcodelul de iarna, ferestrașul mic, fluierarul cu picioare verzi, cinteza de iarnă etc. (specii de biom restrictiv), stârcul pitic, barza neagră, șoimul de seară, turturica, pescărușul albastru, ghionoaia sură, lăstunul de mal etc.(specii vulnerabile în Europa); de asemenea, cuibaăesc în zonă sau sunt prezente în pasaj: lopătarul, tiganușul, rața sulișar, fluierarul de mlaștină etc. Pe lângă acestea, pe teritoriul parcului se mai întâlnesc și moluște, reptile, batracieni, insecte și mamifere cum ar fi vulpea, vidra, mistrețul, căpriorul etc precum și pești de apă dulce.

Principalele activități turistice sunt cele legate de pescuitul recreativ și cel sportiv. Aici există și 4 fonduri locale de vânătoare (Zatun, Frumușița, Vlădești, Suceveni).

Vizitarea se poate face doar dupa achitarea unei taxe, iar pentru pescuit și vânătoare trebuie sa existe un permis, emis de Asociatia Pescarilor Sportivi din Galați (cea care administreaza Parcul).

Au fost montate pe teritoriul parcului observatoare ornitologice între municipiul Galați si Complexul Mata – Rădeanu. Turiștii au astfel posibilitatea de a urmări păsările care cuibaresc, migrează sau se hrănesc aici în urmatoarele puncte: Lacul Brateș, Lacul Vlăscuța, Lacul Vlădești, Lacul Pochina, Zona Șivița, Balta Mata – Rădeanu. Există aviziere si panouri de informare.

Localitățile limitrofe parcului posedă unele resurse arheologice și istorice. Printre obiective de interes, în zonă se află cea mai veche biserica este cea din Comănești (1796), în satul Șivița se află un muzeu de artă satească numit “Vatra cu dor”, iar la Cavadinești a fost înființat un muzeu dedicat folclorului de pe Valea Horincei.

Sursa: http://www.cesavezi.ro/obiective-turistice/7-rezervatii-naturale/103-parcul-natural-lunca-joasa-a-prutului-inferior#!/catid=undefined

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4170_1

Padurea Poganesti

Pădurea Pogăneşti Judetul Galati Aria naturala se situeaza pe teritoriul administrativ al comunei Suceveni, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.