Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Galaţi » Locul fosilifer Rates
GEKO's WorkGroup Inc.

Locul fosilifer Rates

Locul fosilifer Rateş

Judetul Galati

 

Rezervația Rateș Tecuci are o suprafață de 1,50 ha și se află localizată în partea de est a orașului, în coasta terasei Cernicari. Aceasta este pe punctul de a dispare ca rezervație datorită atât factorilor naturali – eroziune, dar mai ales umani – furtul de pietriș și nisip folosit în construcții, doar pe versanții nordici și cel estic mai pot fi observate litostratigrafia depozitelor, deasemenea mai rezistă un mic pinten în partea vestică ce prezintă urme de gasteropode si alte specii.

Fosilele de la Rateș aparțin perioadei Cuaternarului (1.8 mil ani – prezent), respectiv celor două diviziuni ale acestei ere: Pleistocen și Holocen. În această perioadă se incheie evoluția de sedimentare a Platformei Scitice, prin alternanța de pietrișuri, argile și nisipuri. Pe câmpurile înalte, se depun depozite groase de loess în condiții eoliene, materialul provenind, probabil, din depozitele glaciare din Carpați. Format pe stiva de sedimente preholocene (luturi loessoide, nisipuri, marne, pietrișuri) relieful Tecuciului este foarte tânăr de 8.000 – 10.000 de ani.

Flora și fauna Cuaternarului sunt oarecum asemănătoare celei de astăzi. Datorită glaciațiunilor, flora alternează între elemente de tundră și păduri dominate de elemente arctoterțiare, această pendulare s-a făcut de la nord spre sud în funcție de oscilațiile climatice.

Fauna este reprezentată de:

– fauna lacustră și marină cuprinzând pelecypode, gasteropode, echinedeși;

– fauna continentală reprezentată de proboscidieni (mamuți), rhinoceride, cervidele, equidele, rozătoare, etc.

Ca și la flora, și fauna a oscilat în specii în funcție de climat.

Trebuie amintit ca în această rezervație a fost descoperit singurul schelet complet de mamut de la noi din țară, o bună parte din fosilele descoperite se află în custodia Muzeului Mixt Tecuci și așteaptă să fie din nou expuse publicului, dar, pănă atunci, singurele fragmente fosilifere expuse se află la Școala „Anghel Rugină”, dintre exponate amintim un fragment de colț de mamut, elemente din speciile Planorbis sp, Cardium fittoni, gasteropode, acestea fiind evaluate și indentificate prin imensul ajutor dat de dl. Costel Ilie de la Muzeul de Istorie Galați.

Revenind la primul punct, în 2008 am făcut primele explorări de periegheză la Rateș, având o elevă pasionată de paleontologie, rezervația fiind un bun material didactic în inițierea cunoașterii elementelor generalizate de geologie și arheologie. La vremea respectivă, rezervația era pe post de rampă de gunoi, după doi ani, în 2010, s-a făcut curățenie … și s-a curățat tot… . Dacă de această rezervație nu am știut să o protejăm și să avem grijă de ea, măcar pe viitor să avem grijă de bunurile de patrimoniu care au mai rămas acestui oraș.

Sursa: http://tecuceanul.ro/punctul-fosilifer-rates-tecuci

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4170_1

Padurea Poganesti

Pădurea Pogăneşti Judetul Galati Aria naturala se situeaza pe teritoriul administrativ al comunei Suceveni, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.