Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Dâmboviţa » Turbaria Laptici
GEKO's WorkGroup Inc.
IMG_0470

Turbaria Laptici

Turbăria Lăptici

Judetul Dambovita

Tinovul Laptici, desi mic si izolat geografic de zonele mari de tinoave din Romania ocroteste o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte si o microfauna caracteristica mlastinilor oligotrofe, deosebit de interesanta si variata. In Bucegi, aglomerari de Sphagnum se intalnesc in mai multe puncte, dar tinovul Laptici este singurul unde acesta se gaseste in masa compacta, formand depozite de turba, de 1 m grosime.

Sphagnumul retine o mare cantitate de apa, in care se dezvolta o microflora bogata si variata. Dintre briofite se pot aminti genul Sphagnum (muschi de turba) cu numeroase specii ; Sphagnum acutifolium, Sph. fuscum, Sph. medium, Sph. recurvum, Sph. plumulosum, Sph. megellanicum si alte specii de briofite ca : Tayloria acuminata, Tayloria tenuis, Polytrichum commune, P. strictum, P. gracile, Dicranum scoparium, iar dintre criptogamele vasculare : Lycopodium selago, Selaginella selaginoides, Equisetum palustre, E. variegatum.

In pernitele de Sphagnum vegeteaza o serie de plante superioare care s-au adaptat mediului oligotrof : Agrostis rupestris, Alchemilla alpestris, Caltha laeta, un numar mare de specii din genul Carex, , Hieracium auricula, specii ale genului Eriophorum, Trifolium pratense, Valeriana simplicifolia. In acest tinov se intalnesc si o serie de plante lemnoase din speciile : molid (Picea abies), pin (Pinus montana), mesteacanul (Betula pubescens, Betula pendula), ienuparul pitic (Juniperus sibirica), salcie (Salix myrtilloides – salcia de turba, Salix phylicifolium – salcia pitica), afin (Vaccinum myrtillus), merisor de munte (Vaccinum vitis-idaea, V. uliginosum). Molizii si pinii care au crescut in mlastina sunt slab dezvoltati, avand un aspect tipic (piperniciti, cu ramuri dese si frunze mici).

Acesta rezervatie adaposteste raritatile floristice  : Salix myrtiloides (salcia de turba) – relict glaciar, de origine nordica, aflata in unica statiune din tara , cea mai sudica din Europa si care numai in Coreea si Manciuria se gaseste in statiuni mai sudice decat aici, apoi Salix phylicifolius, Valeriana simplicifolius si oreofitul balcanic Swertia punctata.

Microfauna tinovului este bogata in specii, cele mai multe fiind specii reofile, caracteristice apelor de munte. Majoritatea speciilor sunt sfagnobionte si sfagnofile. Se gaseste aici o bogata fauna de nevertrebate, reprezentata de specii din Ciliata, Turbellaria, Nematoda, Oligochaeta, Tardigrada. Rotiferele se gasesc in numar mare de specii considerate tipic stagnofile, caracteristice pentru apele acide ale mlastinilor oligotrofe de turba (tinoave) de tip nordic. Dintre Thecamoebae amintim genurile Aracella, Centropyxis, Corythion, Difflugiella, Euglypha, Nebela, Sphenoderia, etc. Se intalnesc de asemenea reprezentanti din increngatura Molusca, ordinele Copepoda, Ostrocoda, Amphipoda, Ephemeroptera, Plecoptera, Trichoptera, Coleoptera, Diptera (fam. Chironomidae, Simulidae, Culicide, Tabanide).

Sursa: http://www.cazarevaleaprahovei.eu/rezervatia_turbaria_laptici.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Zanoaga – Lucacila

Zănoaga – Lucăcilă Judetul Dambovita Rezervatia naturala Zanoaga – Lucacila cuprinde cheile Zanoagei Mici, cheile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.