Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Cluj » Valea Morilor
GEKO's WorkGroup Inc.
moara Rudaria

Valea Morilor

Valea Morilor

Judetul Cluj

Valea Morilor este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Feleacu.

Localizare

Aria naturală se află în nord-vestul Transilvaniei, în partea central-estică a județului Cluj și cea sudică a satului Feleacu, în imediata apropiere a drumului național DN1 care leagă municipiul Târgu Mureș de Cluj-Napoca.

Descriere

Rezervația naturală „Valea Morilor” (înființată în anul 1974) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 2 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă de pajiști xeromezofile și tufărișuri, cu o floră diversificată, unde sunt întâlnite diferite specii vegetale rare, printre care: papucul doamnei (Cypripedium calceolus), stânjenelul de stepă (Iris ruthenica), sau o specie din genul Polygala, cunoscută sub denumirea populară de șerpânță (Polygala vulgaris).

Obiective turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale, astfel:

  • Biserica ortodoxă „Cuvioasa Parascheva” din satul Feleacu construită între 1486-1488 cu sprijinul domnitorului Ștefan cel Mare, ca reședință a episcopilor de Feleac. Monument de arhitectură gotică de tip biserică-sală, cu picturi murale interioare și icoane executate de zugravul Nistor din satul Feleacu, în perioada 1760-1765.
  • Mănăstirea “Sfânta Troită” si Casa muzeu
  • Biserica romano-catolică din satul Gheorgheni, construcție secolul al XV-lea, monument istoric
  • Valea Căprioarelor, zonă naturală de interes floristic și peisagistic

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Valea Legiilor

Valea Legiilor Judetul Cluj Este situată în teritoriul administrativ al comunei Geaca (CJ). Este de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.