Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Caraş-Severin » Rezervatia Domogled
GEKO's WorkGroup Inc.
parcul-national-domogled-valea-cernei-5

Rezervatia Domogled

Rezervaţia Domogled

Judetul Caras- Severin

Rezervatia este un sanctuar al unei flore si faune de o deosebita varietate, foarte bogata in elemente rare, endemice sau cu raspandire meridionala (balcanica etc.). Pe tancurile greu accesibile si stancariile calcaroase, pe grohotisuri, in pajistile si poienile puternic insorite si batute de vant, in vaiugile adanc taiate in stanca sau umezite de apa izvoarelor si ogaselor, s-a stabilit o flora exceptionala ce alcatuieste asociatii variate; daca multe din elementele acesteia le vom putea reintalni si in muntii ce continua Domogledul pe Valea Cernei spre nord, sau chiar si in alte zone ale Muntilor Banatului, concentrarea lor nu-i nicaieri atat de izbitoare ca aici. Cu riscul de a fi omise multe elemente remarcabile, iata cateva din plantele ce fac fala Domogledului, si pe care le-ar putea recunoaste si nespecialistul: pinul banatean (Pinus nigra var. banatica); alti arbori demni de atentie sunt: carpinita (Carpinus orientalis) care constituie adevarate arborete; alunul turcesc (Corylus colurna) reprezentat si prin exemlare magnifice; tisa (Taxus baccata); fagul oriental (Fagus orientalis) – cele doua din urma nu chiar pe Domogledul propriu-zis, ci pe varfurile Suscu si Hurcu. Dintre arbusti, admirabil se dezvolta liliacul salbatic (Syringa vulgaris). O specie de scorus (Sorbus borbasii) creste in Romania doar aici. Dintre plantele mai marunte, dar in cea mai mare parte endemice, caracteristice si cu flori frumoase: specii de garofita (Dianthus banaticus, D. kitaibelii), o ciubotica-cucului (Primula auricula), o campanula (Campanula crassipes), o albastrita (Centaurea triniaefolia), o brandusa (Colchicum haynaldi), cele doua specii de ghimpe (Ruscus aculeatus si R. hypoglossum), un stanjenel (Iris reichenbachii).

Specii de animale interesante intalnim si printre nevertebratele terestre (scorpioni, coleoptere), si printre cele de apa (in izvoare traiesc cateva specii de insecte raspandite in Balcani dar la noi rare sau rarisime), si printre vertebrate (serpi de pilda). Dar gloria de necontestat a Domogledului o reprezinta fauna sa de fluturi, muntele acesta fiind unanim recunoscut drept una dintre zonele Europei cu cea mai bogata si remarcabila fauna de lepidoptere. Isi da seama de aceasta si drumetul care colinda poienile Domogledului intr-o zi frumoasa de vara sau care innopteaza acolo cu un felinar aprins. Uluitoarea revarsare de “petale zburatoare” s-ar putea concretiza in modul stiintific , astfel: in rezervatia Domogled au fost semnalate pana in prezent cca 1.500 specii de lepidoptre, adica aproximativ 45% din numarul total al speciilor cunoscute pe intreaga tara; se considera ca cifra totala trebuie sa fie insa in jur de 2.000 de specii (adica 60-65% din totalul faunei noastre de fluturi!). Din punct de vedere biogeografic, centrul de greutate cade pe elementele “euro-siberiene”, caracteristice pentru Europa Centrala, dar la acestea se adauga procente insemnate de specii pontice, est-mediteraneene-balcanice, sau caracteristice Carpatilor Meridionali (inclusiv specii subalpine). Tocmai aceasta caracterizeaza Domogledul: intalnirea intr-un singur punct a unor elemente biogeografice foarte diferite, si mai ales faptul ca acest munte reprezinta punctul cel mai nord-vestic in care au patruns elementele balcanice, pontice si mediteraneene in drumul lor spre Europa Centrala (intr-adevar, la cca 5 km spre nord de Baile Herculane intalnim o adevarata “bariera ecologica si biogeografica” dincolo de care dispar brusc cel putin 100 de specii de fluturi pentru a nu mai reaparea nicaieri catre nord-vest; iata cateva exemple: Coenonympha leander, Kirinia roxelana, Erebia melas, Notodonta horbi herculana, Lemonia balcanica, Xylena mercki, Hydraecia moesiaca).

Sursa: http://statiunea-baile-herculane.com/turism/rezervatia-naturala-domogled.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Moldova_Noua_1

Zona umeda Ostrov – Moldova Veche

Zona umedă Ostrov – Moldova Veche Judetul Caras- Severin Zona umedă Ostrov – Moldova Veche …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.