Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Constanţa » Padurea Esechioi
GEKO's WorkGroup Inc.
padurea_esechioi_resize

Padurea Esechioi

Pădurea Esechioi

Judetul Constanta

Pădurea Esechioi este situată în extremitatea sud-vestică a Dobrogei de la noi: este un trup de pădure xerofilă dominată de specii de stejari, având și poieni stepice. Prin Decizia nr. 31 din 1980 a Consiliului Popular Constanța, o suprafață de 27,7 hectare devine rezervație naturală botanică și zoologică. Prin Legea 5/2000, Pădurea Esechioi devine rezervație naturală de interes național pe 26 hectare, având cod 2365.

Situl Natura 2000 Pădurea Esechioi – Lacul Bugeac are o suprafață de 2.966 hectare, cuprinse altitudinal între 0 și 141 m, cu o medie de 21 m, aparținând de regiunea biogeografică stepică. În Formularul Standard al sitului se menționează existența unor habitate de interes comunitar, dintre care unele sunt relevante pentru Pădurea Esechioi și vecinătatea imediată a acesteia: vegetația forestieră ponto-sarmatică cu stejar pufos, vegetația de silvostepă euro-siberiană cu Quercus sp., păduri balcano-panonice cu cer și gorun, tufărișuri de foioase ponto-sarmatice, stepe ponto-sarmatice. Dintre speciile de animale de interes comunitar este prezentă rădașca (Lucanus cervus), țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca), popândăul (Spermophilus citellus). Mai sunt menționate broasca râioasă verde (Bufo viridis), brotăcelul (Hyla arborea), șopârla de iarbă (Podarcis taurica), șarpele rău (Coluber caspius).

Din zona Pădurii Esechioi se cunoaște prezența a circa 850 de taxoni vegetali (specii și subspecii) care constituie circa 35 de asociații. Pădurea este constituită preponderent din stejari xerofili (mai ales cer Quercus cerris și stejar pufos Quercus pubescens, dar este prezent și stejarul brumăriu Quercus pedunculiflora), dar este bine reprezentată cărpinița (Carpinus orientalis) iar în stratul ierbos sunt prezente numeroase specii cu răspândire mai sudică, din balcani până în florele mediteraneene. Dintre speciile de plante de interes comunitar, în Formularul Standard sunt menționate Echium russicum și Potentilla emilii-popii. Pe lângă acestea, se mai cunoaște prezența în zonă a speciei “de iarbă” Piptatherum virescens, amenințate cu dispariția. Poienile stepice au variate specii interesante, precum Stipa capillata, Stipa lessingiana, Stipa ucrainica, Thymus pannonica, Astragalus ponticus șamd.

Sursa: http://peterlengyel.wordpress.com/2012/12/16/rezervatia-padurea-esechioi-dobrogea/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4190_1

Vama Veche

Vama Veche – 2 Mai (Acvatoriul litoral marin) Judetul Constanta Rezervația marină 2 Mai – …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.