Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Cluj » Molhasul Mare de la Izbuc
GEKO's WorkGroup Inc.
molhasul-mare-izbuc

Molhasul Mare de la Izbuc

Molhașul Mare de la Izbuc

Judetul Cluj

Molhașul Mare de la Izbuc este o rezervație naturală de tip botanic, situată în judeţul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Beliş.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Cluj la limita teritorială cu judeţul Bihor (în Munţii Apuseni la o altitudine medie de cca. 1.100 m) lângă drumul comunal care leagă satul Pietroasa de localitatea Răchiţele.

Descriere

Rezervația naturală (înființată în anul 1994) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 8 hectare.

Aria naturală aflată pe partea dreaptă a Văii Izbucului, este inclusă în Parcul Natural Apuseni și reprezintă o zonă umedă (mlaștină cu ochiuri de apă) înconjurată de de molidișuri. Pe aria rezervației vegetează exemplare de plante specifice turbăriilor, dintre care: roua cerului (Drosera rotundifolia – specie insectofagă), rogozuri cu specii de Carex acutiformis, Caricetum limosae, poroinic (Carex pauciflora), mușchi de turbă (Sphagnum capillifolium), iar din categoria molidișurilor, în zonele apropiate mlaștinilor, este întâlnit jneapănul (Pinus mugo).

Obiective turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn din satul Beliș.
  • Biserica de lemn cu hramul „Înălțarea Domnului” din satul Dealu Negru, construcţie 1764, monument istoric.
  • Biserica de lemn din Văleni (Călăţele) cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
  • Biserica fortificată de la Văleni (Călățele), construită în anul 1261 in stil roman, și reconstruită în anul 1452, în stil gotic (inițial a fost romano-catolică).
  • Bradul lui Horea din pădurea Scorușet.
  • Lacul și stațiunea Beliș-Fântânele.
  • Parcul Natural Apuseni
  • Rezervațiile naturale: Valea Galbenei, Poiana Florilor, Cetățile Ponorului, Valea Iadei şi peșterile: Ghețarul Scărișoara, Peștera Urșilor, Cetatea Rădesei.

Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Molha%C5%9Ful_Mare_de_la_Izbuc

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

moara Rudaria

Valea Morilor

Valea Morilor Judetul Cluj Valea Morilor este o arie protejată de interes național ce corespunde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.