Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Constanţa » Grindul Lupilor
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-4199_2

Grindul Lupilor

Grindul Lupilor

Judetul Constanta

Parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, Grindul Lupilor este o lungă fâșie de nisip: cca. 25 – 30 km lungime și 2-3 km lățime în locurile cele mai late. Este mărginită de apele salmastre lagunare ale lacurilor Zmeica și Sinoe, grindul fiind astfel un fel de uscat intermitent, întrerupt de mlaștini și canale, zone cu revărsări mari de ape în primăvară, uscat care “leagă” marginea dobrogeană de pe la Sinoe de litoralul aflat către Gura Portiței… peste apele uriașei lagune. Evident că un astfel de loc poate să fie ideal pentru existența unui paradis al păsărilor… ceea ce de facto aici chiar există.

Nisipul este depus recent (holocen), ca și al altor grinduri din actuala lagună. Un peisaj cu vegetație stepică în zonele mai înalte, cu zone înmlăștinite pe marginile apelor, uneori tufărișuri și câțiva arbori… zone sărăturate acoperite parțial de Salicornia, ape liniștite. Interesante sunt acele adâncituri cu apă foarte mică ce reprezintă locuri de hrănire pentru variatele specii de păsări de baltă, un adevărat paradis al limicolelor. Zonele stepice locuite de pasărea ogorului (Burhinus oedicmenus), popândăi (Spermophilus citellus), loc de vânătoare pentru acvila pitică (Hieraaetus pennatus)… pereți de loess în care cuibăresc prigoriile (Merops apiaster)… și atâtea și atâtea alte aspecte interesante… ce poate să fie mai splendid?

Zona strict protejată a Grindului Lupilor are o suprafață de 2.075 hectare. Desișuri cu mistreți, la un număr extraordinar de mare (în 2010) prin zona strict protejată… poate chiar prea mare pentru a permite cuibărirea cu succes a multor specii de păsări care își depun ouăle și își cresc puii la nivelul solului… Șacalul este și el prezent în număr destul de mare. Vegetația devine dominată de buruienișuri înalte, astfel că apar probleme pentru păsările care au nevoie de locuri deschise. Mai atractivă pentru păsări (și pentru ornitologi) este zona tampon de la intrarea grindului dinspre Sinoe, un peisaj unde există prezență umană destul de consistentă, de la exploatarea stufului până la pescuit, dar și ape mici pline de limicole și alte păsări, destul de obișnuite cu existența umană. Pe baloții de stuf există un cuib de barză albă, locuit de mulți ani de zile… și fotografiat în nenumărate ipostaze.

Un loc bun de cazare în zonă este Cabana Cocorul – Centrul de Monitorizare Ornitologică Grindul Lupilor administrată de ARBDD, construcție aflată în zona strict protejată. Din păcate, este cam departe de locurile bune de observat păsările, pe un drum de nisip plin cu uriașe băltiri în perioada de primăvară… ape având uneori adâncime chiar prea impresionantă până și pentru o mașină de teren puternică. Deși pescuitul este interzis în mod teoretic, totuși Canalul 5 este un loc prea atractiv pentru pescarii care vin la prins crapi (Cyprinus carpio) cu exemplare și de 8 kg, plătică (Abramis brama), somn (Silurus glanis), biban (Perca fluviatilis), șalău (Stizostedion lucioperca) etc.

Foarte importantă este și insula Ceaplace, unde există o colonie de cuibărire a pelicanilor, inclusiv una dintre cele 3 locuri din România unde cuibărește pelicanul creț (Pelecanus crispus) – în 2005 fiind raportate de aici 90 de perechi dintre cele cca 1.500 de perechi europene aparținând acestei specii. Aici a fost instalată o platformă de cuibărire din lemn acoperit cu stuf, fixată pe piloni, pentru a asigura suprafața necesară cuibăririi pelicanilor, dealtfel, această insulă din nordul lacului Sinoe, are doar 0,6 hectare, are formă de semicerc-inel-întrerupt similar formei unui atol; insula ca și un luciu de apă din jurul ei este zona strict protejată pe o suprafață de 117 hectare.

Decât a povesti prea mult, poate mai bine este să privim imaginile acestei realități incredibil de frumoase, poate nebănuite pentru mulți oameni. Un asemenea loc atât de splendid se afla totuși sub presiunea dezvoltatorilor imobiliari… din fericire criza actuală a dus la terminarea chefului de viață a acestora, cel puțin pentru o perioadă. Dar cum va fi mai departe?

Sursa: http://peterlengyel.wordpress.com/2011/11/09/grindul-lupilor/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-4190_1

Vama Veche

Vama Veche – 2 Mai (Acvatoriul litoral marin) Judetul Constanta Rezervația marină 2 Mai – …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.