Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
Focul viu de la Terca / Lopatari, Buzau

Focul Viu

Focul Viu – Lopătari

Judetul Buzau

Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care iese la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare (sau de către oameni daca flacăra se stinge).

Localizare

În Subcarpații Buzăului pe versantul vestic a culmii Breazău [1], aflat pe stânga văii Slănicului la NNE de satul Terca (Comuna Lopătari) din Județul Buzău, la o altitudine de aproximativ 1030 m.

Informații generale

Fundamentul apariției fenomenului este reprezentat de existența depozitelor subterane de hidrocarburi.

Elemente caracteristice

Se pot vedea flăcări care izbucnesc din pămant înălțându-se în bătaia vântului, uneori cu o înălțime mai mare alteori abia pâlpâinde – depinde foarte mult de presiunea gazelor din interior și de starea vremii: la fel de bine pot fi stinse temporar.

Dacă plouă puternic se poate vedea cum bolborosește apa în locurile pe unde iese gazul.

Aria pe care are loc fenomenul are suprafața relativă a unei camere – 25 mp .

Acces

Se ajungefolosind drumul de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari-Terca. Pînă la Lopătari drumul este asfaltat. De la Lopătari încolo, în ceea ce privește accesul la obiectivul turistic infrastructura locală este cel puțin nesatisfăcătoare (se merge pe un drum neasfaltat de aproximativ 7 km cu terasamentul foarte degradat iar indicatoarele lipsesc). În apropiere relativă de Focurile Vii drumul devine accesibil numai camioanelor mari și tractoarelor forestiere.

De la locul pînă unde se poate înainta maxim cu o mașină mică, se merge inițial pe lîngă firul apei pana la o punte de pe dreapta, drumul după locul cu pricina fiind impracticabil ulterior. De aici trebuie traversat Slănicul pe malul stâng pentru a sui coasta dealurilor.

Suprafața focurilor este destul de mică și se poate rata ușor, mai ales că traseul nu are nici un fel de marcaj. Uzual drumul are cam 30-35 minute de mers, dar cu rătăceli și cu ocolișuri cu tot poate sui la 45 -55 min.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-vulcanii-noroiosi

Vulcanii Noroioşi de la Paclele Mici

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici Judetul Buzau Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.