Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Braşov » Coloanele de bazalt de la Racos
GEKO's WorkGroup Inc.
racos-cariera-zgura_05

Coloanele de bazalt de la Racos

Coloanele de bazalt de la Racoş

Judetul Brasov

Importanta rezervatiei este legata de faptul ca marcheaza arealul incheierii eruptiilor vulcanice din Carpatii Orientali.
Rezervatia se gaseste in perimetrul fostei cariere de bazalt, in comuna Racosul de Jos, la 528 m, pe dreapta Vaii Oltului, la iesirea din defileul taiat de acesta in Muntii Persani. Actualmente suprafata de 2,5 ha a rezervatiei este in conservare.

In partea de vest a Muntilor Persani exista o zona relativ intinsa, in care apare o interesanta formatiune eruptiva bazaltica. Perimetrul in cadrul caruia sunt prezente bazaltele poate fi definit ca un triunghi cu un varf la est (RACOS), altul la vest (RUPEA) si al treilea in sud (COMANA). Fiecare din cele trei varfuri este marcat de aparitii iesite din comun ca dezvoltare a bazaltelor, fapt pentru care in fiecare exista o rezervatie naturala.

Existenta pe un teritoriu restrans a formatiunilor vulcanice (bazalte, scorii, tufuri), sedimentare (calcare, marne, argile, pietrisuri), face ca zona RACOSUL DE JOS sa fie un paradis al geologilor, o zona scoala, in adevaratul sens al cuvantului.

Geologia regiunii se caracterizeaza prin prezenta curgerilor de lave, a caror aparitie este legata de un centru de eruptie local – Dealul Capela (Heghes), 612 m.

Rezervatia propriu-zisa se prezinta ca o insiruire de coloane prismatice de bazalt, cu inaltimi pana la 18 m, sunt foarte drepte si permit o examinare detaliata a structurii petrografice. Ceva mai la vest apar doua nivele de coloane suprapuse, separate de un nivel de produse de explozie (scorii, cenusa, lapili), slab cimentate.

Cai de acces: din D.N. 13 Brasov – Sighisoara, la 3,3 km de localitatea Hoghiz, pe partea dreapta pe D.J. 131 C spre localitatea Racos. Din dreptul haltei CFR Racos, stanga, se desprinde un drum pietruit care duce la vechea cariera de bazalt. In aceasta, portiunea de bazalte protejate se gaseste in partea de mijloc, unde prismele de bazalt au o dezvoltare exceptionala.

Sursa: http://www.brasov.ro/going-out/rezervatii/coloanele-de-bazalt-de-la-racos-131.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Rezervatia-Naturala-Vulcanii-Noroiosi-de-la-Baile-Homorod-20110114160802

Vulcanii Noroiosi de la Baile Homorod

Vulcanii Noroioși de la Băile Homorod Judetul Brasov Vulcanii Noroioși de la Băile Homorod (monument …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.