Rezervaţia naturală Nemira
Judetul Bacau
Localizare si acces:
a) Localizare-Rezervatia Naturala Nemira
- se situeaza fata de D.N.12-TG.OCNA –
Comanesti in partea de Sud-Vest
b) Accesul este posibil din DN12 TG-OCNA
- COMANESTI, pe drum asfaltat pana la Parcul Dendrologic Dofteana, apoi pe drumul pietruit pe Valea Dofteanei,pana la rezervatie.
c) Din D.N. 12B-Tg.-Ocna- Slanic-Moldova( asfaltat), pe traseele turistice, Valea Pufu- Vf. La Cires-?aua Nemirei-(marcaj cruce albastra)sau/si pe marcajul turistic banda albastra( Camping- Culmea Caprioara-?andru Mare-1639m).
d) Din DN12- Darmanesti- Salatruc- Coada Lacului Valea Uzului( pe marcaj banda albastra)- Farcul Mic- Farcul Mare- Nemira Mare- Nemira Mica- Sandru, facand jonctiunea cu traseele turistice ce vin din Pasul Oituz ( banda rosie); marcajul bulina rosie ce vine de la Lemnia si marcajul turistic cruce rosie ce vine de la Apa Rosie.
Constituire
Rezervatia Naturala Nemira s-a constituit ca arie naturala protejata prin H.G.2151/2004 incadrata prin OUD nr.57/2007 in categoria IV IUCN-rezervatie naturala cu caracter floristic si forestier. Sit NATURA 2000.
Localizare si suprafata
Este situata pe teritoriul administrativ al comunei Dofteana si al oraselor Darmanesti si Slanic- Moldova, Judetul Bacau.
Suprafata: Din hg 2151/2004 3491,2 Ha
*Din amenajamente 3425,3 ha
Cadrul fizico-geografic
Geologie
Din punct de vedere geologic, este situata la intrepatrunderea panzelor de Tarcau si Vrancea cu maxima dezvoltare in zona gresiei de Kliwa. Prezenta gresiei de Kliwa in contactul cu Subcarpatii face ca local sa se dezvolte podzoluri humicoferiiluviale la altitudini absolute si de 800m. Aceasta litologie ofera masivitatea sectoarelor de culme si o declivitate ridicata a versantilor. Evolutia geomorfologica se realizeaza in special prin eroziunea de suprafata.
Rezervatia prezinta importanta pentru peisajul oferit de culmile Nemirei si Sandrului.
Geomorfologie
Rezervatia Naturala Nemira, din punct de vedere geomorfologic este situata in zona flisului extern al Carpatilor Orientali si reprezinta o insumare a unor suprafete a ariilor naturale protejate intre raurile OITUZ SI UZ, cuprinzand mai multi proprietari.
Din punct de vedere al raionarii geomorfologice, face parte din provincia geosinclinalului alpino-carpato-himalaian, tinutul Carpatilor Orientali, subtinutul muntilor fli?ului, munti mijlocii si mici, ocupand partea estica a Muntilor Nemira, Depresiunea Darmanestilor, pana la extremitatea sudica a Carpatilor Moldovei, cu altitudini cuprinse intre 400-1639m, cu maxima in Vf. SANDRU.
APARTINE IN TOTALITATE BAZINULUI HIDROGRAFIC AL TROTUSULUI, iar pluviozitatea ridicata asigura un regim de scurgere permanent pentru toti afluientii Trotusului de rang I Si II.
Prezenta straturilor de roci dure traversate de paraie permite local formarea de mici cascade.
Climatologie
Conditiile de clima si relief au favorizat o larga dezvoltare a proceselor de pseudogleizare din soluri si pe suprafete plane, cu aporturi de apa si de pe versanti se dezvolta frecvent solurile pseudogleice.
Daca temperature medie anuala, in axul Depresiunii Darmanesti este mai mare de 8 grade C, pe culmea Nemira media multianuala este de 2-4gradeC. Conditiile pluviometrice prezinta o variatie importanta, de la 600-700mm annual pe terasele Trotusului la 1000-1200mm annual pe Culmea Nemira.
Vanturile de vest, au o influienta mare asupra circulatiei generale.
Pozitia N-S a culmii principale, ca si mentinerea altitudinii acesteia in jurul valorii de 1600m, determina precipitatii mai abundente pe versantul vestic, fata de cel estic, cu influiente in dezvoltarea biocenozelor( prezenta tinoavelor doar la vest de culme)..
In anotimpul rece, aceeasi culme reprezinta limita de vest de manifestare a crivatului, datorita efectului de bariera orografica pe care il are.
Amplitudinea temperaturii medii anuale este de 22,7 grade C.
Media temperaturii in sezonul de vegetatie ( aprilie-septembrie)este de 14,8grade C.
Media precipitatiilor pe anotimpuri este:
” Primavera 183mm
” Vara- 292mm
” Toamna 163mm
” Iarna 100mm
” In sezonul de vegetatie media este de 490mm
Regimul eolian
Vanturile predominante sunt cele din N,N-V,V,cu o frecventa medie de 65-85% si viteze medii cuprinse intre 2,3-7,4 m/s. viteza acestora atinge valori mari iarna, cu antrenare de aer rece din zona anticiclonului Siberian. Vara , toamna si primavera, pe versantii cu orientare E-SE, deplasare maselor de aer dinspre E si NVgenereaza o nuanta climatic de tip Fohon cu cresteri locale ale temperaturii aerului.
Descrierea mediului biolobic
Padurea din Rezervatia Naturala Nemira este situate altitudinal intre 400-1639m, cu expozitia predominant N-E. tipul de padure predominant este caracteristic etajului Montan de molidisuri, Montan de amestecuri si Premontan de fagete.
In cadru rezervatiei, asociatiile vegetale representative sunt molidisurile cu Vaccinium, Oxalis si Luzula, bradeto-fagete cu Vaccinium si amestecuri de rasinoase si fag.
Flora din rezervatie, justifica biodiversitatea zonei si cuprinde o diversitate de specii de plante, mamifere, pasri, reptile, amfibieni, nevertebrate.
Ciupercile au o gama diversa de reprezentare, mai frecvente sunt cele din clasa Basidiomicetes si din clasa Pyrenomycetes.
O particularitate a Rezervatiei Naturale Nemira, consta in prezenta specie Saxifraga cymbalaria, a careii arie de dezvoltare in Romania se suprapune doar acestei rezervatii.
De asemenea prezenta specie Leontopodium alpinum(Floarea de
colt) in zona de culme inalta reprezinta o particularitate demna
demna pentru care este necesara protejarea ariei respective.
Rezervatia Nemira apartine de etajele: boreal, caracterizat
prin paduri de conifer unde speciile representative sunt cu stabilitate
redusa, majoritatea fiind migratoare; etajul nemoral care este cel
mai extins si se suprapune fagetelor cu specific ierunca.
Mamifere: Ursus arctos, Lyns lyns, Canis lupus, Cervus elaphus,
Capreolus Capreolus, Vulpes Vulpes, Martes Martes, Scires Vulgares.
Pasari: Tetrao urogallus, Monticola saxatilis, Buteo buteo, Corvus
corax, Strix aluco, Bubo bubo, Parus ater.
Reptile si batracieni:Lacerta vivipara, Vipera berus, Triturus alpestris.
Nevertebrate: Ips Typographus, Lymantrya Monacha, Cecidomya pini.
Insecte: Orchestes fagi, Phylapsis fagi, Carpocapsa grossana.
Conform Conventiei de la Berna in Rezervatia Naturala Nemira sunt
protejate: 19 specii de mamifere; 103 specii de pasari; 9specii de
reptile; 12 specii de anfibieni; 5 specii de nevertebrate si 4 specii de
plante. Sunt 19 specii endemice de flora din care amintim: Achillea
schiurii, Hepatica transilvanica, Ranunculus carpaticus si Rubus
subvillicaulis si 18 specii endemice de fauna.
Managementul ANP- “NEMIRA”
Revine custodelui, care integreaza intr-un plan unitar si supravegheaza toate activitatile din Rezervatia Naturala Nemira, organizeaza si efectueaza activitatile specifice, asigurand o gospodarire unitara a ariei naturale protejate.
Toate activitatile se supun in mod obligatoriu avizarii custodelui rezervatiei
Vanatoarea se face conform prevederilor Legii nr.407/2006 si a legislatiei specifice ariilor naturale protejate
Turism si reguli de vizitare
Sunt permise activitati de turism si de educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a rezervatiei:
¢ Vizitarea este permisa numai pe potecile marcate
¢ SPORTURILOR CU MIJLUACE MOTORIZATE BAZATE PE FOLOSIREA COMBUSTIBILOR FOSILI, PE DRUMURILE FORESTIERE SAU IN AFARA DRUMURILOR CU ACCES PUBLIC!!
¢ INTRETINEREA MARCAJELOR TURISTICE SI A TRASEELOR DEAJA EXISTENTE, AMPLASAREA PANOURILOR INDICATOARE SI INFORMATIVE SE FACE NUMAI CU APROBAREA CUSTODELUI
APRINDEREA FOCULUI PE TERITORIUL REZERVATIEI NATURALE NEMIRA:
1. Focurile sunt permise doar la vetrele special amenajate in acest scop.
2. Este interzisa aprinderea focului in fondul forestier.
2 comments
Pingback: 10 cele mai frumoase locuri din județul Bacău
Pingback: Oferta WOW! – Calatorii anonimi