Platoul Carstic Padiş
Judetul Bihor
Arie protejata cu o suprafata de 39 ha, Platoul Carstic Padis este o rezervatie naturala, tip floristic si peisagistic ce este situata in partea sud-estica a judetului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.
Din punct de vedere morfogenetic, Platoul carstic Padis reprezinta un fragment al unei vechi carstoplene, aplatizat prin procese de denudare si acumulare intr-un perimetru carstificat, din care culmile Magura Vanata, Biserica Motului, Tomasca sau Rachita se inalta ca niste martori ai procesului de eroziune.
Platoul carstic Padis cuprinde o gama variata de elemente si fenomene carstice, reprezentate de ponoare, doline de disolutie, sufoziune si prabusire, aliniamente de doline, tauri sau lacuri carstice, etc.
Turistii ce au venit in aceasta zona pentru a se bucura de frumusetea naturii, pentru a se relaza, ce au venit doar pentru o zi sau care au cazare la pensiuni, vile din apropiere, sau stau cu cortul pot admira pajistile si fanetele, cheile, avenurile si cele peste 30 de pesteri existente. Nu se vor plictisi, ba din contra vor pleca cu amintiri de neuitat.
Aici pot admira si o serie de plante rare ocrotite prin lege ca de exemplu bulbucii de munte, pot observa un fenomen de o deosebita frumusete rezultat din contopirea aerului cald din doline acumulat in timpul zile cu aerul rece de peste noapte, fenomen numit “ceata padisana”.
Sursa: http://www.acomo.ro/padis/obiectiv-turistic-padis-platoul-carstic-padis-z274