Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Bihor » Platoul Carstic Padis
GEKO's WorkGroup Inc.
platoul-carstic-padis_50b0c5b4c3f1b

Platoul Carstic Padis

Platoul Carstic Padiş

Judetul Bihor

 Arie protejata cu o suprafata de 39 ha, Platoul Carstic Padis este o rezervatie naturala, tip floristic si peisagistic ce este situata in partea sud-estica a judetului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.

Din punct de vedere morfogenetic, Platoul carstic Padis reprezinta un fragment al unei vechi carstoplene, aplatizat prin procese de denudare si acumulare intr-un perimetru carstificat, din care culmile Magura Vanata, Biserica Motului, Tomasca sau Rachita se inalta ca niste martori ai procesului de eroziune.

Platoul carstic Padis cuprinde o gama variata de elemente si fenomene carstice, reprezentate de ponoare, doline de disolutie, sufoziune si prabusire, aliniamente de doline, tauri sau lacuri carstice, etc.

Turistii ce au venit in aceasta zona pentru a se bucura de frumusetea naturii, pentru a se relaza, ce au venit doar pentru o zi sau care au cazare la pensiuni, vile din apropiere, sau stau cu cortul pot admira pajistile si fanetele, cheile, avenurile si cele peste 30 de pesteri existente. Nu se vor plictisi, ba din contra vor pleca cu amintiri de neuitat.

Aici pot admira si o serie de plante rare ocrotite prin lege ca de exemplu bulbucii de munte, pot observa un fenomen de o deosebita frumusete rezultat din contopirea aerului cald din doline acumulat in timpul zile cu aerul rece de peste noapte, fenomen numit “ceata padisana”.

 

Sursa: http://www.acomo.ro/padis/obiectiv-turistic-padis-platoul-carstic-padis-z274

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

onwaytocoliboalacave

Valea Sighistelului

Valea Sighiştelului Judetul Bihor  Valea Sighiștelului este o arie protejată de interes național ce corespunde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.